Picula u Americi razgovarao o viznom reciprocitetu, LNG terminalu i TTIP-u

Picula u Americi razgovarao o viznom reciprocitetu, LNG terminalu i TTIP-u

Foto: Hina

ZASTUPNIK u Europskom parlamentu Tonino Picula boravio je tjedan dana u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa slovenskim kolegom Alojzom Peterlom (EPP). 

"Ovom dvostranačkom misijom u SAD-u, kolega Peterle i ja željeli smo potvrditi zajednička stajališta oko kojih surađujemo u Europskom parlamentu. Želimo svjedočiti da u ovom sazivu funkcionira koalicija i podrška paketu reformi u Europskom parlamentu iza kojega stoji politička skupina gospodina Peterla (pučani), moji socijalisti i demokrati te liberali. Tijekom našeg posjeta UN-u, Pentagonu, State Departmentu i Kongresu, razgovarali smo s američkim dužnosnicima o nizu problema koje Europska unija mora rješavati u sljedećih pet godina, a pogotovo onima s druge strane svojih 15 000 kilometara dugih vanjskih granica," kazao je u komentaru posjeta Picula.

Picula i Peterle su kao šefovi europskog Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, odnosno Makedonijom održali predavanje na Sveučilištu Columbia u New Yorku i bili glavni govornici okruglog stola "Istočno susjedstvo EU i ukrajinska kriza" na sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu, gdje je održan i bilateralni sastanak s Danom Hamiltonom te Andrasom Simonyem iz Centra za transatlantske odnose.

U State Departmentu Picula se sastao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brianom. Razgovarali su o  poziciji SAD-a prema krizi na istoku Europe, ali i mogućnosti obnovljenog interesa Amerike za zbivanja na Zapadnom Balkanu. Energetski izazovi, nastali kao rezultat izmijenjenih geopolitičkih prilika i krize u Ukrajini, također su bili tema. "Izgradnja LNG terminala na Krku prepoznata je kao strateški projekt, kojem se mora dati prednost jer predstavlja primjer sigurne opskrbe",  naglasio je Hoyt.

Vizni nereciprocitet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briefing o TTIP-u, čija osma runda pregovora upravo traje u Bruxellesu, bio je važan dio programa. Na sastanku s EU ambasadorom u SAD-u Davidom O’Sullivanom, zastupnik Picula ukazao je na jasan slučaj viznog nereciprociteta SAD-a spram pet članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska. "Preduvjet slobodnom kretanju roba mora biti slobodno kretanje građana", istaknuo je Picula.

Nakon što su čuli američku poziciju o "opuštenoj" regulaciji roba i usluga, zastupnik Picula je naglasio da EU u pregovorima mora zadržati svoje prehrambene standarde: "Interes Hrvatske je da ostane slobodna od GMO-a i da naši proizvođači nastave raditi u čistom okolišu."  Podsjetivši na važnost uvrštavanja oznake geografskog porijekla proizvoda u TTIP sporazum, Picula ističe " da će se upravo po tome moći raspoznavati naši izvorni proizvodi – kvalitetom i specifičnim karakteristikama, ogromnom potencijalu koji Hrvatska svakako ima. Ovakvo registriranje pruža priliku domaćim proizvođačima da učinkovitije funkcioniraju na tržištu i ravnopravno pariraju drugim proizvodima svjetskoga glasa".

U tom se dijelu programa Picula priključio Izaslanstvu S&D grupe, predvođene predsjednikom grupe Gianniem Pittelom i predsjednikom Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta, Berndom Langeom. TTIP je bio i tema sastanka s američkim predstavnikom za trgovinu, Michaelom Fromanom, nakon čega su zastupnici sudjelovali na konferenciji o "Transatlantskoj strategiji za europski istok".

"Države Zapadnog Balkana i Istočne Europe danas trebaju stalnu potporu SAD-a i Europske unije, kako bi prevladale trenutne probleme i aktivno napredovale prema zajedničkoj europskoj budućnosti. Politika i priroda ne vole zrakoprazan prostor. Ako Europska unija ne popuni taj prostor - netko drugi će; a Rusija i Turska već igraju određenu ulogu u regiji." rekao je Picula na sastanku u Pentagonu, gdje se sastao s Adamom Lovingerom.

Picula je zadnjeg dana boravka sudjelovao na konferenciji "Demokratska dimenzija i uloga Europskog parlamenta kao preduvjet za uspjeh TTIP-a", s kolegom Berndom Langom kao glavnim govornikom. Prije polaska za Bruxelles, održani su zadnji sastanci u američkom Kongresu sa supredsjedateljicom kongresne skupine za Hrvatsku zajednicu, zastupnicom Janice Hahn te s predstavnicima Nacionalnog demokratskog instituta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara