Pisac zbog kojeg Dubrovnik strahuje od terorizma: Sudili mu zbog vrijeđanja muslimana, morao bježati iz Pariza

Pisac zbog kojeg Dubrovnik strahuje od terorizma: Sudili mu zbog vrijeđanja muslimana, morao bježati iz Pariza

Foto: FAH

MICHEL HOUELLEBECQ jedan je od najpopularnijih, ali i najkontroverznijih suvremenih europskih pisaca. Od 1994. godine, kada se probio na francusku književnu scenu, izdao je šest uspješnih romana, među kojima su "Platforme", "Mogućnost otoka", "Karta i teritorij" i "Elementarne čestice" - koje su poslužile kao predložak za zabranjenu predstavu Dubrovačkih ljetnih igara.

> "Vrijeđa Islam": Zabranili predstavu u Dubrovniku zbog straha od terorizma

> Mani Gotovac: Zabrana Houellebecqua u Dubrovniku je poziv teroristima

Podsjećamo, "Elementarne čestice" u Dubrovniku se neće izvoditi zbog procjene Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) da bi izvođenje ove predstave moglo rezultirati sigurnosnom uvredom. MUP, koji je sigurnosnu provjeru izvršio na zahtjev župana Nikole Dobroslavića, smatra da bi "Elementarne čestice" mogle uvrijediti osjećaje muslimana.

Izveden pred sud zbog "vrijeđanja muslimana"

U vrijeme kad je objavljen, ovaj roman doista je izazvao svojevrsnu kontroverzu, ali ne zbog vrijeđanja muslimana, već zbog vrlo grafičkih, gotovo pornografskih opisa seksa. S obzirom da se Houellebecq u "Elementarnim česticama" ne bavi Islamom, već propituje teme ljubavi i usamljenosti, lako je zaključiti da sigurnosna procjena MUP-a zapravo nema nikakve veze sa samim djelom, već s biografijom autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Houellebecq je, naime, 2001. godine, nakon što je izdao roman "Platforme", optužen za islamofobiju. U tom romanu Houellebecq muslimane, između ostalog, naziva "ugrušcima u krvnim žilama Europe", te uvodi muslimanske likove koji se izruguju sa svojom vjerom i njenim svetim tekstom, Kuranom.

Od kritika na račun Islama Houellebecq se nije ustručavao ni za vrijeme promoviranja knjige pa je taku u intervjuu koji je dao književnom časopisu Lider nazvao Islam "najglupljom religijom". Zbog toga je optužen za poticanje vjerske i etničke mržnje, te izveden pred sud. Tužbu protiv Houellebecqa pokrenulo je nekoliko organizacija, među kojima francuski ogranak Lige ljudskih prava i Svjetska islamska liga iz Meke. Sud u Parizu je Houellebecqa oslobodio optužbi, pozvavši se na njegovo pravo na slobodu ekspresije, a pisac je nakon ovog incidenta napustio Francusku i narednih nekoliko godina proživio u Irskoj.

Na naslovnici Charlie Hebdoa na dan masakra

Svoj najrecentniji roman "Soumission" Houellebecq je objavio 7. siječnja ove godine, na dan masakra u redakciji satiričnog lista Charlie Hebdo. U ovoj knjizi Houellebecq zamišlja Francusku 2022. godine kao državu u kojoj je na vlasti muslimanski diktator, koji vlada u skladu s odredbama šerijatskog zakona. Upravo je Houellebecqova zadnja knjiga, pod naslovom "Predviđanja čarobnjaka Houellebecqa", objavljena na naslovnici Charlie Hebdoa na dan masakra.

Pogođen vijestima o terorističkom činu u redakciji Charlie Hebdoa, Houellebecq je tada objavio da prekida promociju nove knjige i odlazi iz Pariza. Njegov agent je europskim medijima tada potvrdio da se Houellebecq povlači u "neimenovano ruralno utočište". Iako to tada nije posebno naglašeno, jasno je da se Houellebecq iz glavnog grada morao skloniti na neku mirniju lokaciju zbog straha da je ugrožena i njegova sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara