Pisali predsjedniku Josipoviću: Uvredljivo je uspoređivati partizane s hrvatskim braniteljima

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"VAŠA usporedba branitelja iz Domovinskog rata s partizanima ili kako ih vi popularno volite nazivati antifašistima, nama braniteljima nije baš u potpunosti prihvatljiva, a mogli bismo reći da je čak i uvredljiva. Nemate pravo niti vi niti bilo tko drugi vući paralele između nas, koji smo s puškom u ruci branili slobodu i suverenost vlastite Domovine s onima koji su to isto činili braneći izmišljenu i umjetno stvorenu državu zvanu Jugoslavija. Ista ta Jugoslavija u obadva postava, i kao kraljevina i kao komunistička država donijela je Hrvatima samo zlo i nepravdu", stoji u otvorenom pismu Akcije za bolju Hrvatsku (ABH) kojeg su uputili predsjedniku Ivi Josipoviću.

ABH piše u kako bi možda mogla i naći dodirna točka između branitelja i  partizana u onom dijelu kada se govori o borbi protiv zla.

"Međutim razlika i tu postoji i to ogromna. Mi nismo svoje poražene neprijatelje ubijali bez suda, vezali žicom i zatrpavali u rudarska okna kao što su to činili partizani nakon rata. Mi smo našim poraženim neprijateljima oprostili zlo koje su nam nanijeli, dozvolili im povratak u Domovinu na koju su dignuli pušku i nož, obnovili im kuće i imanja i danas imaju veća prava nego mi", stoji u pismu u kojem se naglašava da je za svaku kolateralnu žrtvu u Domovinskom ratu netko od branitelja suđen i zatvoren, dok partizani nisu odgovarali niti za "kolateralne žrtve, niti za sustavno provođeni genocid nad poraženom hrvatskom vojskom i hrvatskim pukom općenito".

"Zvijezdu petokraku nosili su  partizani na svojim, kako ih vi volite nazivat, lijepim kapama partizanskim. Nosili su ih i oni koji su napali našu Domovinu. Pod istom tom zvijezdom spaljena je trećina Hrvatske, ubijeno 15 tisuća naših suboraca, 60 tisuća ranjenih i oboljelih od posljedica rata. Civilnim žrtvama i tragičnim ljudskim sudbinama ni broja se ne zna.To je gospodine Josipoviću nepremostiva razlika između nas i partizana. Na našim kapama bio je hrvatski grb. Mi smo Hrvatsku branili od petokrake", zaključuje se na kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara