Pistorius ponovo pred sudom: Večer prije ubojstva žestoko se posvađao s djevojkom?

Pistorius ponovo pred sudom: Večer prije ubojstva žestoko se posvađao s djevojkom?

Foto: AFP

NAJPOZNATIJI svjetski paraolimpijac Oscar Pistorius danas ponovo izlazi pred sud, a očekuje se da bi na današnjem ročištu mogao doznati odluku o puštanju na slobodu uz jamčevinu. Obrana je već najavila da će uputiti takav zahtjev, ali budući da je optužen za ubojstvo s predumišljajem, bit će vrlo teško dokazati da su postojale "izvanredne okolnosti" koje bi omogućile njegovo puštanje na slobodu do početka suđenja.

Tužiteljstvo je na ročištu pročitalo iskaz svjedoka koji tvrdi da je te kobne noći čuo svađu i prepucavanje sportaša i manekenke između 2 i 3 sata ujutro. Pistorius pak tvrdi da je prije ubojstva spavao i da se nije svađao s djevojkom. Tužiteljstvo je objasnilo da je Oscar djevojku ubio s tri hica, jedan od metaka završio je u laktu djevojke i slomio joj ruku, jedan ju je pogodio u desnu stranu glave, iznad uha, a treći u kuk. U kući su nakon pucnjave pronađena dva mobilna telefona, ali niti s jednog nije upućen poziv prema policiji.

Tužitelji su na jučerašnjem ročištu opisali kako je Pistorius s predumišljajem ubio djevojku. On je nekontrolirano zaplakao dok je to slušao. Tužiteljstvo tvrdi da se unaprijed naoružao te da je stavio proteze na noge. Reeva je došla prespavati kod njega i on ju je ubio. Pucao je četiri puta kroz kupaonska vrata, pogodila su je tri metka. "Upucao je i ubio nedužnu ženu", rekao je tužitelj Gerrie Nell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužitelj je dodao kako nemaju niti jedno moguće objašnjenje, niti jedan dokaz koji bi mogao poduprijeti Pistoriusovu izjavu da je mislio da se radi o provalniku. Također, kazao je kako bi se i da je zaista ubio provalnika, i dalje radilo o ubojstvu.

Pistorius: Volio sam Reevu, ne bih je mogao ubiti!

Pistorius je odbacio sve optužbe. "Ne razumijem kako sam mogao biti optužen za ubojstvo, nisam imao namjeru nikoga ubiti. Nisam imao namjeru ubiti svoju djevojku. Pobijam sve optužbe. Nema ni trunka istine u njima.", stoji u njegovoj izjavi koja je pročitana na sudu.

"Primao sam i prije smrtne prijetnje. Svjestan sam da lopovi pokušavaju ući u naše kuće. Zato spavam s pištoljem ispod kreveta. U jednom trenu sam se probudio i čuo buku iz kupaone, mislio sam da je netko ušao u kuću. Kako nisam imao proteze na sebi, osjećao sam se prilično ranjivo. Morao sam zaštiti Reevu i sebe. Nisam palio svjetlo, približio sam se kupaonici i poviknuo. Još uvijek nisam imao proteze na nogama. Pucao sam kroz vrata i viknuo Reevi da zove policiju. Tada sam se vratio do spavaće sobe i sinulo mi je da je u kupaonici mogla biti Reeva. Bio sam prestravljen. Razvalio sam vrata i zvao zaštitare i hitnu. Odnio sam je u prizemlje, umrla je na mojim rukama. Reeva se očito digla kada sam ja išao zatvoriti balkonska vrata", dio je njegove izjave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara