Pjesnik Milan Maćešić: U postaji su me pretukla dva policajca

Foto: Facebook

POLICIJSKA postaja Otok pokrenula je danas istragu o tome jesu li dvojica njezinih djelatnika pretukla pjesnika Milana Maćešića, a zbog čega je reagirao i Hrvatski P.E.N. centar tražeći da se istraže okolnosti ozljeđivanja i kazne počinitelji ako se utvrdi da je došlo do prekoračenja policijskih ovlasti i kršenja ljudskih prava njihova člana.

Iz službe za odnose s javnošću policijske postaje Otok Hini je potvrđeno da se krenulo u provjeru navoda iz P.E.N.-ova pisma, a Maćešić je potvrdio da će nakon provedenih liječničkih pregleda podnijeti prijavu.

Maćešić: Naizmjenice su me tukli

Maćešić je Hini izjavio da je u postaju priveden nakon što je zatečen u vožnji biciklom u pijanom stanju te je isključen iz prometa i nije mogao pristupiti mjerenju količine alkohola u krvi. Dvojica policajaca, rekao je, u postaji su ga vrijeđali i tukli.

"Ja sam mirno sjedio i nisam pružao nikakav otpor, a oni su me naizmjence obojica tukli unutarnjom stranom stisnute šake po glavi", rekao je Maćešić koji je šokiran postupkom policajaca.

Potom je, dodaje, odveden u Vinkovce na vađenje krvi i izmjereno mu je 2,9 promila, a nakon toga odveden je u postaju granične policije na Bajakovu gdje je prenoćio. Ne zna razlog zašto je prenoćio tamo, a ne Otoku. "Ne niječem da sam vozio pijan i da me je trebalo maknuti iz prometa, ali sam šokiran postupkom u postaji. Dva dana se od udaraca nisam mogao maknuti s kreveta ni otići do kupaonice", rekao je.

Podnosi prijavu

Ne zna tko su policajci, a kaže da su mu, uz udarce, u pejorativnom smislu dobacili - "A ti si onaj pjesnik".

Maćešić dodaje da će podnijeti prijavu protiv policajaca nakon što obavi rendgenski pregled, te kod neurologa i psihijatra, a što nije bio u stanju protekla dva dana zbog bolova i povraćanja.

P.E.N. centar traži reakciju

P.E.N. u priopćenju, u kojem se poziva na Maćešićev iskaz "da je bio žrtva policijske brutalnosti: višestrukih i nikakvim agresivnim ispadom izazvanih udaraca šakama u glavu od strane dva policijska službenika u PP postaji Otok Slavonski", oštro prosvjeduje zbog incidenta i traži hitno očitovanje nadležnih o slučaju.

"Mišljenja smo da čin nasilja službenih osoba nad pojedincem predstavlja grubi nasrtaj na dostojanstvo i osnovna ljudska prava svakog građanina, pa tako i uvaženog pisca i člana Hrvatskog P.E.N.-a Milana Maćešića, te tražimo hitno očitovanje nadležnih o slučaju, da se istraže okolnosti ozljeđivanja i kazne počinitelji ako se utvrdi da je došlo do prekoračenja policijskih ovlasti i kršenja ljudskih prava", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Centra Nadežda Čačinović.

Milan Maćešić, rođen 1960. godine, član je P.E.N.-a, piše poeziju, prozu, drame, književnu kritiku, eseje, kolumne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara