Plan EU-a za rješavanje problema nezaposlenosti: Jamstvo zapošljavanja mlađima od 25 godina?

Plan EU-a za rješavanje problema nezaposlenosti: Jamstvo zapošljavanja mlađima od 25 godina?

Ilustracija: AFP

VIŠE OD 5,5 milijuna mladih u Europskoj uniji je nezaposleno, a taj bi broj trebao i dalje rasti. Stanje je teško prije svega na jugu Europe. Stoga EU za rješavanje ovog problema priprema novi plan. Svaki bi Europljanin mlađi od 25 godina trebao dobiti takozvano jamstvo na zapošljavanje. Najkasnije četiri mjeseca nakon završetka obrazovanja svakoj mladoj osobi bi se trebala otvoriti neka nova perspektiva, novo radno mjesto ili mogućnost daljnjeg obrazovanja ili obavljanje praktične nastave, piše DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnik Međunarodne organizacije za rad (ILO) Ekkehard Ernst smatra da u ovim planovima problem može predstavljati činjenica da EU nema puno pravnih temelja po kojima može utjecati na stanje nezaposlenosti.

U Švedskoj takav program jamstava funkcionira još od devedesetih godina. I u Austriji se zadnjih nekoliko godina primjenjuje sličan sustav. U obje ove zemlje je stopa nezaposlenosti među mladima niska. U Austriji ona iznosi nešto više od osam posto. No, južna Europa i srednja Europa ne mogu se tek tako uspoređivati. Na jugu mladima često nedostaje praktičnog iskustva, a Španjolska je tek sad započela prilagođavati svoj sustav onom srednjoeuropskom.

Svejedno, čelnici EU-a očekuju podršku za ovaj svoj plan i od zemalja s juga Europe. Sutra će povjerenik EU-a za socijalna pitanja Laszlo Andor javnosti predstaviti pojedinosti ovog Unijina plana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara