Plenković traži zaštitu Hrvata u Srbiji: Politika koju provodi Nikolić je neprihvatljiva

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković zatražio je na prvom jesenskom zasjedanju EP-a u Strasbourgu zaštitu prava Hrvata u Srbiji, kojih prema popisu iz 2011. ima više od 57.000.

Plenković je u govoru podsjetio na nedavnu donaciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je predao udžbenike na ćirilici osnovnoškolcima Hrvatima - Bunjevcima u Subotici.

Rekao je kako je riječ o potezu koji predstavlja kontinuitet politike razvodnjavanja hrvatskog korpusa, odnosno hrvatske manjine na teritoriju Srbije kakvu srbijanska vlast provodi početka devedesetih i naglasio da je takva politika neprihvatljiva.

Plenković je apelirao da Europska komisija u procesu pregovora o pristupanju Srbije u EU, a osobito u okviru poglavlja 23. i 24., inzistira na poštivanju Sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije iz 2004. te da to bude jedan od sastavnih elemenata za daljnji put Srbije prema Europskoj uniji.

Očekujemo da ćemo vidjeti Hrvate zastupljene i u srbijanskim predstavničkim tijelima te osiguravanje sredstva za njegovanje jezika, za obrazovanje, kao i za kulturu Hrvata u Srbiji, zaključio je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara