Plinacro i PSP predstavili razvojne planove: Podzemno skladište plina ulaže 520 milijuna kuna u modernizaciju

Plinacro i PSP predstavili razvojne planove: Podzemno skladište plina ulaže 520 milijuna kuna u modernizaciju

Foto: Plinacro

U UPRAVNOJ zgradi Plinacra danas je održana konferencija za medije Grupe Plinacro, na kojoj su predstavljeni investicijski ciklus tvrtke Podzemno skladište plina d.o.o. te razvojni planovi i poslovni rezultati tvrtke Plinacro d.o.o.

Predstavljajući nadolazeći investicijski ciklus tvrtke Podzemno skladište plina (PSP), njezin direktor Krešimir Malec istaknuo je kako su početkom ove godine uspješno završene rekonstrukcije najproduktivnijih bušotina pogona Okoli, čime je osiguran nesmetani rad cijeloga bušotinskog fonda, te kako će u nastavku realizacije investicijskih projekata biti izvršena modernizacija postrojenja na podzemnom skladištu plina u Okolima i započeti rudarsko-remontni radovi na eksploatacijskom polju ugljikovodika Grubišno Polje.
 
Modernizacija postrojenja kako bi se povećali kapaciteti
 
Cilj spomenutih radova je povećanje kapaciteta utiskivanja i dobivanje rezervnih kapaciteta utiskivanja (a time i veće sigurnosti opskrbe potrošača), smanjenje emisije štetnih plinova i operativnih troškova  te puno veća fleksibilnost u pružanju usluga, priopćili su iz Plinacra.
Trenutačno je u tijeku nekoliko projekata Podzemnog skladišta plina, od kojih je financijski najzahtjevniji 170 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije i modernizacije postojeće motokompresornice na podzemnom skladištu plina na Okolima.
 
Pored njega, u tijeku su i 85 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje dviju novih bušotina, s ciljem povećanja izlaznih kapaciteta PSP Okoli, i projekt izgradnje sustava za zbrinjavanje slojnih voda, vrijedan 16 milijuna kuna.
 
Malec je dodao kako su, također, kao preduvjet za izgradnju novoga vršnog skladišta plina, započeli rudarsko-remontni radovi i dodatna mjerenja na eksploatacijskom polju Grubišno Polje. Nakon uspješno provedenog međunarodnog natječaja u tijeku je analiza pristiglih ponuda, kako bi se, nakon odabira najkvalitetnijeg i najpovoljnijeg izvođača, 21 milijun kuna vrijedna prva faza projekta  realizirala već do kraja ove godine.
 
Projekt vrijedan 520 milijuna kuna
 
Predsjednik Uprave Plinacra i predsjednik Skupštine Podzemnog skladišta plina Marin Zovko uvodno je izrazio zadovoljstvo što je Plinacrova tvrtka kćer, Podzemno skladište plina, nakon dugog procesa pripreme, pred realizacijom najbitnijeg i financijski najzahtjevnijeg projekta, vrijednog čak 520 milijuna kuna, od čega samo na projekt vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju otpada oko 270 milijuna kuna. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Govoreći o Plinacrovim investicijama, podsjetio je kako je Plinacro lani završio svoj višegodišnji investicijski projekt, u sklopu kojeg je uloženo gotovo 600 milijuna eura te najavio kako su i u narednim godinama u planu novi razvojni projekti, čija ukupna vrijednost bi mogla iznositi čak 1,2 milijarde eura.
 
Među njima, izdvojio je projekt Jonsko-jadranskog plinovoda, čijom realizacijom će Plinacro osigurati novi dobavni pravac i novi izvor plina iz Kaspijske regije; potom više od 60 milijuna eura vrijedan najvažniji projekt povezivanja s plinskim transportnim sustavima zemalja u okruženju: interkonekciju sa Slovenijom na pravcu Lučko-Zabok-Rogatec; razvoj otpremno-tranzitnih plinovoda LNG terminala na Krku te izgradnju novih kompresorskih stanica u cilju povećanja učinkovitosti sustava.
 
Napomenuo je kako su, još u srpnju 2012. godine, svi spomenuti razvojni projekti prijavljeni na Listu projekata od zajedničkog interesa Europske komisije (PCI),  te kako je cilj Plinacra da, kroz fondove EU, osigura dio bespovratnih sredstava, što bi, u konačnici, trebalo omogućiti nižu cijenu usluge transporta plina.
 
Dobit Plinacra u 2013. 152,8 milijuna kuna
 
Osvrćući se na Plinacrove poslovne rezultate, istaknuo je kako je tvrtka u 2013. godini ostvarila najbolje rezultate poslovanja u posljednjih nekoliko godina. Proveden je plan racionalizacije poslovanja u svim njegovim segmentima, optimizirani poslovni procesi, smanjen broj menadžerskih pozicija i broj zaposlenika, što je dovelo do znatnih ušteda  u poslovanju. Kao konačni rezultat, dobit Plinacra u 2013. godini iznosila je čak 152,8 milijuna kuna, što je oko 80 posto više nego godinu ranije. 
 
Obraćajući se okupljenima, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo poslovnim rezultatima Grupe Plinacro. Osvrćući se na prezentirane razvojno-investicijske planove Plinacra i Podzemnog skladišta plina, još je jednom istaknuo strateški značaj Jonsko-jadranskog plinovoda i LNG terminala i uz njega vezanih otpremno-transportnih plinovoda, izražavajući  uvjerenje kako će i Europska komisija prepoznati njihov značaj te tako omogućiti  dio sredstava za njihovu realizaciju.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara