Pljuske, čaše i šake po glavi u turskom parlamentu: Zastupnici se potukli zbog novog zakona o policiji

Pljuske, čaše i šake po glavi u turskom parlamentu: Zastupnici se potukli zbog novog zakona o policiji

Foto: FAH

TURSKI parlament jučer je ponovno bio poprište žestokog okršaja zastupnika koji su se sukobili u svezi s nacrtom vrlo spornog zakona koji bi dao snažnije ovlasti policiji, što je novi primjer oštrih političkih napetosti koje su podijelile zemlju.

Manje od četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora 7. lipnja, pet zastupnika oporbe koji pokušavaju odgoditi početak rasprave o tom tekstu, ozlijeđeni su tijekom opće svađe s kolegama iz Stranke prave i razvoja na vlasti.

Pljuskama, bacanjem čaša i udarcima batom po glavi, zastupnici su se sukobili na zatvorenoj sjednici, zaštićeni od pogleda medija i birača, rekli su neki od njih novinarima.

Neki su ozbiljno ozlijeđeni, a možda će biti i hospitaliziranih.

Sukob parlamentaraca potaknut je nacrtom zakona "reforme unutarnje sigurnosti". Taj zakon bi pojačao ovlasti policije i omogućio uhićenja, saslušavanja i premetačine na temelju obične sumnje, bez nadzora kontrole suda.

Oporba protiv Erdoganove "policijske zemlje"

Oporba optužuje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da tim tekstom želi Tursku pretvoriti u policijsku zemlju. Oporba je obećala upotrijebiti sva sredstva kako bi odgodila usvajanje zakona, koji vlada želi usvojiti što je prije moguće.

Dvije strane su u srijedu prebacivale odgovornost jedna drugoj, što ocrtava snažnu polarizaciju turskog političkog života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara