Po nalogu načelnika Petrine uklonjen križ u spomen poginulim HSS-ovcima

Po nalogu načelnika Petrine uklonjen križ u spomen poginulim HSS-ovcima

Foto: tris.com.hr

KRIŽ kojeg je u srijedu navečer na 75. obljetnicu masakra nad HSS-ovcima u Primoštenu postavio predsjednik HSS-a Branko Hrg, u četvrtak ujutro je završio u – smeću, javlja portal Tris.com.hr.

Zašto nisu to htjeli napraviti i prije?

"Komunalno redarstvo Općine Primošten će pronaći Branka Hrga i uručiti mu nalog da ukloni križ koji je bespravno postavio. Nisam protiv odavanja počasti stradalima, ali sam protiv toga da se njihova žrtva iskorištava za sirovi politički marketing. Pa svi ti ljudi koji su sada u HSS-u i Matici Hrvatskoj, kao i svi ostali Primoštenci, imali su 75 godina da postave ploču ili križ. Iz nekog razloga to nisu učinili", rekao je načelnik Općine Primošten Stipe Petrina za lokalni portal  tris.com.hr.

Naime, kako piše taj portal uz nazočnost stranačkog vrha Hrvatske seljačke stranke i Matice hrvatske u srijedu navečer odana je počast petorici Primoštencima koje je na stranačkom skupu 27. studenog davne 1938. godine u Primoštenu pobila žandarmerija Kraljevine Jugoslavije. Za postavljanje križa nisu imali odobrenje općinskih vlasti. Na mjestu pogibije petorice Primoštenaca Branko Hrg je u zemlju zario drveni križ s imenima stradalih. Na svečanosti je pod križ položen vijenac i zapaljeno je pet lampiona, po jedan za svakog stradalog.

Ne zanima ga tko je koga ubio na Balkanu prije stotinu godina

"Matica hrvatska je prethodno pokušala od Općinskog vijeća Primoštena dobiti dozvolu za postavljanje spomen ploče na Trgu don Ive Šarića, ali bezuspješno. Vijeće je zahtjev odbilo, uz usmeno obrazloženje načelnika Stipe Petrine kako ga ‘ne zanima tko je koga ubio na Balkanu prije sto godina’, te uz dobacivanje njegovih vijećnika kako su stradali Primoštenci tog dana bili pijani i da su sami tražili probleme. Kako je Vijeće odbilo dati dozvolu za ploču, Hrgu nije preostalo ništa drugo nego staviti običan drveni križ", piše Tris.com.hr.

Petrini nije jasno zašto su čekali 23 godine od uspostave demokratske i slobodne Hrvatske da se sjete žrtava terora Kraljevine Jugoslavije i da stave križ. Nejasno mu je i zašto to nisu napravili dok su bili na vlasti i vodili Općinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju uzeli križ iz smeća

Na kraju je križ iščupao radnik Općinskog komunalnog poduzeća ‘Bucavac’ i zajedno s vijencem i lampionima ga ubacio u kamion za odvoz smeća.

"A šta je drugo trebalo napraviti? Križ je postavljen ilegalno i nasilno. Takve stvari ne možemo tolerirati" rekao je primoštenski načelnik na kraju.

No, ni tu priča ne prestaje. Naime, primoštenski HSS-ovci nisu sjedili skrštenih ruku kad su čuli da su po zapovjedi Stipe Petrine radnici Bucavca iščupali križ i bacili ga u smeće. Istaknuti član stranke Josip Pažanin zaustavio je komunalni kamion i iz smeća izvadio raspelo. Odnio ga je za sada kući, a namjera je da se čuva u crkvici na Trgu don Ive Šarića, javlja isti izvor.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara