Po prvi put od 2012. godine: Somalski pirati oteli trgovački brod

Foto: vesseltracker.com

SOMALSKI pirati oteli su u Crvenom moru prvi trgovački brod od 2012. i odveli ga u somalske teritorijalne vode, objavilo je u nedjelju udruženje pomorskih prijevoznika u Keniji.

Brod Marzooqah poslao je poziv u pomoć u subotu navečer dok je bio u Crvenom moru a nakon toga krenuo je prema Adenskom zaljevu, kazao je glavni tajnik udruženja Andrew Mwangura za Reuters.

Broj napada somalskih pirata u 2013. snažno je pao zbog međunarodnih napora u borbi protiv pirata no stručnjaci upozoravaju da se problem neće riješiti dok se u samoj Somaliji ne uklone bande koje napadaju brodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada pokušavamo pratiti brod kako bismo otkrili koja ga piratska skupina drži i koji su njihovi zahtjevi", kaže Mwangura.

Na brodu je posada koju čine Indijci, Egipćani i Sirijci, a zarobila ga je skupina od osam ili devet pirata. Otmicu broda potvrdio je i EU NAVFOR, mornaričke snage EU u Somaliji.

Tijekom 2011. bilo je 176 gusarskih napada na brodove i 36 u 2012. dok je u 2013 bilo samo sedam napada na brodove i nijedan od tih pokušaja otmice nije uspio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara