Pobjegao bez da je pomogao unesrećenoj: Mađarski skiper kriv za pomorsku nesreću kod Trogira

Foto: Arhiva

DUBROVAČKA Kapetanija 40 nautičkih milja južno od Dubrovnika spasila je skipera i četiri putnika, ruska državljanina, na britanskoj jedrilici "Belouga" koja je plutala na moru bez pogona. Nitko na jedrilici nije bio ozlijeđen niti je ustanovljeno onečišćenje mora.

Tegljenje, a ne spašavanje

"Uvidom u brodsku dokumentaciju djelatnici Kapetanije ustanovili su da britanska jedrilica posjeduje sve potrebne isprave i da je isplovila iz Crne Gore prema Republici Italiji, te je tijekom plovidbe na navedenoj poziciji došlo do kvara na kormilu, a kako je vjetar jugoistočnoga smjera bio u jačanju odlučeno je jedrilicu uzeti u tegalj do remontne pozicije u luku Gruž, kamo su pristali danas u 13.55 sati.Budući da su posada i plovilo spašeni Dubrovačka Kapetanija odlučila je u dogovoru sa Središnjicom ovu akciju spašavanja upisati kao komercijalni tegalj te će se trošak naplatiti od vlasnika jedrilice", doznaje se iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

No, to nije bila jedina nesreća jedrilice na Jadranu. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganje i spašavnja na moru zaprimila je i dojavu Lučke kapetanije Split o sudaru dva plovila kod Trogira, sa jednom ozlijeđenom osobom.

Nije ponudio pomoć

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedrilica kojom je je upravljao mađarski skipper B.S. sa sedam putnika također mađarskih državljana, prilikom manevra isplovljavanja sa sidra udario u privatnu brodicu naziva "Kimblu" s tri člana posade.

Jedna od njih uslijed sudara ozlijeđena je u predjelu leđa, te je plovilom Pomorske policije prevezena u trogirski Dom zdravlja, odnosno dalje u KBC Split gdje su joj pregledom konstatirane srećom tek lakše tjelesne ozljede, bez potrebe za hospitalizacijom.

"Djelatnici trogirske Ispostave istragom su utvrdili neodgovornost i nekorektno ponašanje mađarskog skippera koji nakon udara u privatnu hrvatsku brodicu nije ponudio pomoć ozlijeđenoj, nego je napustio mjesto nesreće, te je naknadno pronađen i od strane djelatnika Lučke ispostave Trogir kažnjen prekršajnim nalogom u iznosu od 3 100,00 kuna", doznaje se iz Ministarstva.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara