Pobuna u Dubrovniku: Ne plaćajte parking! To je bezobrazna pljačka!

Pobuna u Dubrovniku: Ne plaćajte parking! To je bezobrazna pljačka!

Foto: Dubrovački dnevnik

"SANITAT provodI samovolju nad građanima Dubrovnika, a neosporna je činjenica da je ne samo naplaćivanje tzv. dnevne karte, nego i cjelokupno poslovanje Sanitata u dijelu koji se odnosi na naplatu i nadzor nad parkiranjem vozila 'bezobrazna pljačka građana i grubo izigravanje Ustava i Zakona", naglasili su vijećnici Grada Dubrovnika s liste "Srđ je naš".  Vijećnici su priložili i kartu parkirališnih prostora za koje kažu da su najviše sporni i ne bi se smjeli naplaćivati.

Naime, dubrovački je sud nedavno odlučio kako je naplata dnevnih karata za parking u Dubrovniku nezakonita, a u obrazloženju stoji da obveza plaćanja dnevne parkirne karte proizlazi iz same činjenice da korisnik nije platio satnu kartu pružene usluge, a ne iz činjenice da je iskazao namjeru i da koristi uslugu u dnevnom trajanju.

Sud je tako ocijenio da gradska tvrtka Sanitat može samo naplatiti usluge koju je građanin koristio, ali ne smije naplatiti cjelodnevnu kartu ako vozač nije koristio parking cijeli dan.

Povodom te odluke oglasio se dubrovački odvjetnik Ivica Ban te je predložio Visokom upravnom sudu pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti, obustavu izvršenja i ukidanje tih odluka, a Ministarstvu uprave da u postupku nadzora nad zakonitosti postupka donošenja i sadržaja tih odluka proglasi ništavim ili obustavi od primjene te odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijećnici Srđ je Grad pozivaju se na građanski neposluh otkrivajući još nekoliko bizarnih činjenica iz poslovanja Sanitata.

"Opće je poznata činjenica da je dio parkirališna mjesta na kojima u Sanitat uime Grada Dubrovnika vrši naplatu i nadzor nad parkiranim vozilima označen na mjestima na kojima ona, sukladno članku 82. i 84. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ne smiju biti: primjerice na udaljenosti manjoj od 5 m od obilježenog pješačkog prijelaza (na više mjesta u gradu) ili u uskim dvosmjernim ulicama gdje se zbog parkiranih vozila vozila u kretanju ne mogu mimoići (Kineski zid). Iz toga je razvidno da je sporna Odluka donesena bez prethodno pribavljene suglasnosti MUP-a, iako je navedena suglasnost zakonski (čl. 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) preduvjet za donošenje Odluke", kažu danas "srđevci" dodajući kako se naplata parkiranja vodi na zemljištu koje je u vlasništvu pravnih ili privatnih osoba.

"Riječ je, koliko je nama poznato, o dijelu parkirališnih mjesta iza RK Minčeta, u ulici Bana Jelačića preko puta zgrade Suda, kod bivše pekare Kisić u Gružu, kao i o prostoru na 'parkingu' na Gradcu. Takvih mjesta zasigurno ima i više pa ovim putem pozivamo sve vlasnike zemlje na kojoj Sanitat vrši naplatu i nadzor nad parkiranim vozilima da pokrenu odgovarajuće postupke zaštite svojih vlasničkih prava", kažu danas vijećnici Srđ je Grad.

Srđ je Grad već će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća tražiti donošenje nove Odluke o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku koja će biti usklađena sa zakonima i propisima Republike Hrvatske.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara