Počelo cijepljenje protiv gripe: Val gripe u Hrvatskoj se očekuje oko Božića

Počelo cijepljenje protiv gripe: Val gripe u Hrvatskoj se očekuje oko Božića

Ilustracija: Shutterstock

U ORDINACIJAMA obiteljske medicine danas je započelo cijepljenje protiv gripe.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je 295.000 cjepiva, a ono je namijenjeno osiguranim osobama starijim od 65 godina i osobama koje zbog zdravstvenog stanja imaju povećan rizik od komplikacija.

"Kronični bolesnici, koji imaju kronične plućne, srčane ili metaboličke bolesti. I još uz to, za zdravstvene djelatnike, da bi smanjili šansu da prenesu gripu na svoje pacijente o kojima skrbe", pojašnjava voditelj odjela za cijepljenje HZJZ-a doktor Bernard Kajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepiva ima dovoljno i ono je za ove kategorije besplatno. Ali doktor Kajić naglašava da se i svi ostali koji žele, mogu cijepiti u ordinaciji opće medicine.

"Cjepivo za mlade i zdrave ljude, za koje cijepljenje nije besplatno, u principu bi trebali nabaviti liječnici opće medicine putem ljekarne ili drogerija."

Val gripe u Hrvatskoj očekuje se oko Božića, ali građane to ne zabrinjava previše.

"Nisam se nikad cijepila protiv gripe, zato što mislim da je to nepotrebno i da gripa jednostavno treba proći. Ja ću se cijepiti ove godine zato što mislim da će mi to najviše pomoći, prevencije radi. Ne vjerujem u čitavu tu farmaceutsku industriju jer sam nažalost i ja doktor. I svim mojim prijateljima kad ne radim, kažem, nemojte se cijepiti", kazali su nam Zagrepčani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara