Počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata: Bageri u pratnji policije stigli na Vir, uskoro dolaze i u Zagreb

Počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata: Bageri u pratnji policije stigli na Vir, uskoro dolaze i u Zagreb

Foto: Jure Mišković/Cropix

NA PODRUČJU Zadarske županije, odnosno otoka Vira, počelo je uklanjanje bespravno izgrađenih objekata, a predviđa se da će akcija trajati tjedan dana.

Kako su izvijestili iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, na navedenom području u planu je uklanjanje deset građevina. U ovoj se fazi uklanjaju građevine koje nemaju uvjeta za legalizaciju prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, bilo da vlasnici nisu u roku podnijeli zahtjev, bilo da su građevine građene nakon orto foto snimke, odnosno 21.6.2011. godine, bilo da su izgrađeni samo temelji, a uvjet je propisan Zakonom da građevina bude izgrađena najmanje do jedne etaže, bilo da se nalaze na lokacijama na kojima legalizacija nije moguća.

Na terenu se, uz građevinske inspektore, nalaze i policijski službenici te ugovorni izvođač Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Građevinska inspekcija započet će s pregledom terena kako bi saznala je li vlasnik ili investitor nekog od predviđenih objekata za uklanjanje, započeo s rušenjem ili ga je već uklonio.

U 2012. godini uklonjeno je ukupno 466 građevina. Njih 45 uklonjeno je putem ugovornog izvođača Ministarstva, a ostalo su srušili sami vlasnici.

"Podsjećam da smo i prošle godine radili taj posao rušenja, negdje do 15. prosinca, kada smo sve obustavili, a kako smo i rekli, u veljači nastavljamo dalje", poručila je ministrica za Media servis.

Bageri su od danas u Zadarskoj županiji, iza toga će se zadržati još malo na moru, a onda dolaze na kontinentalni dio.

"Kroz tri do četiri tjedna bageri će doći i do Zagreba. Budući da je glavni hrvatski grad ekonomski centar države, tu se u posljednje vrijeme puno gradilo, a među tim objektima je dosta bespravnih građevina", ističe resorna ministrica.

Prvo će se rušiti objekti u kojima nitko ne živi

Prvo se kreće s uklanjanjem objekata u kojima ljudi ne žive ili čija je gradnja tek započela.

"Tu će biti podruma, temelja i započetih građevina, dakle u prvoj grupi je riječ o takvim objektima", kaže Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u Hrvatskoj je trenutno oko 1.500 objekata koji nisu ušli u postupak legalizacije, a više ga nije ni moguće pokrenuti.

"Dakle, riječ je o onima koji su mogli do 31. prosinca prošle godine podnijeti zahtjev i oni to nisu učinili. Paralelno s tim, mi kontinuirano uklanjamo i započete zgrade koje su se gradile iza 21. lipnja 2011. godine. Dakle, oni koji ne mogu ostati u prostoru i koji se u prostoru ne mogu zadržati", pojašnjava Anka Mrak Taritaš.

Država nakon četiri godine počinje graditi POS-ove stanove. Prvo će se graditi u Zagrebu, a trenutno se čeka izdavanje građevinske dozvole za 300-tinjak stanova u Klari.

"Čim se izda ta potvrda, krenut ćemo u postupak javne nabave izvođača i svega ostalog, pa se nadam da ćemo ovo ljeto ili najkasnije u jesen zakopati prvu lopatu te krenuti sa svim aktivnostima", otkriva nam ministrica.

Nakon Zagreba, u planu je i Split, jer upravo u tim gradovima postoji najveća potražnja za takvim stanovima. Mrak Taritaš poziva i sve ostale općine i gradove da se uključe u projekt POS-a.

"Bitno je da je osoba koja aplicira za POS-ove stanove državljanin Republike Hrvatske i da mu je to prva nekretnina, a nakon liste će se odrediti i neki drugi kriteriji", zaključuje ministrica.

Načelnik Vira: Ne razumijem ljude koji su bespravno gradili

Bagere koji će rušiti bespravne građevine po Viru budno prati i načelnik Općine Kristijan Kapović. Procijenio je da ukupno ima 8 tisuća nelegalnih objekata, a do Nove godine predane su 4 tisuće zahtjeva za legalizaciju...

"Koliko vidim, uklanjaju se objekti koji su građeni nakon 21. lipnja 2011. godine. Prema tome, radi se o objektima koji se ni po kojem zakonu ne mogu legalizirati. Dapače, ne razumijem te ljude koji su nakon što je država stvarno donijela Zakon koji legalizira apsolutno sve i utvrdila taj dan D, da su nakon toga datuma radili bez dozvole", priznaje Kapović.

Kaže da na terenu nema nikakvih problema. "Ovaj put država ne ruši selektivno", rekao je Kapović, "već je omogućila legalizaciju svega. Za one koji su gradili poslije propisanog datuma, ni ja ni javnost nemamo simpatije", naglasio je načelnik Vira.

Procjenjuje da je na Viru oko 30 objekata koji se ni na koji način ne mogu legalizirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara