Početak kraja: Sud otvorio stečaj Adriatica, Kerum ostaje bez hotela Marjan

Početak kraja: Sud otvorio stečaj Adriatica, Kerum ostaje bez hotela Marjan

Foto: FAH

PAŠKO BAČIĆ, sudac Trgovačkog suda u Splitu, donio je rješenje o pokretanju stečaja nad Adriaticom d.d., Kerumovom firmom koja je lani sklopila predstečajnu nagodbu. Stečaj su zatražili radnici hotela Marjan koncem prošle godine, i to zbog toga što im Kerum već gotovo pune tri godine nije isplatio plaće. Dug za 34 plaće tih 13 radnika iznosi 2,8 milijuna kuna, no radi se tek o manjem dijelu radničkih potraživanja. Većina radnika, naime, pristala je na poslovno uvjetovani otkaz, međutim, do danas nisu dobili svoje otpremnine. Sud je za stečajnog upravitelja imenovao Zorana Miletića, a ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika zakazano je za 14. srpnja.

Otvaranje stečaja bilo je izvjesno već neko vrijeme, no Kerumovi odvjetnici uspjeli su gazdi kupiti nešto vremena pričom kako ima par ozbiljnih interesenata za kupnju hotela. No, prošlog tjedna na ročištu na Trgovačkom sudu pokazalo se da su to bila prazna obećanja te da Kerum i dalje nema nikoga tko je spreman izdvojiti brdo eura za hotel opterećen nizom zabilježbi.

Hypo već zatražio prodaju hotela zbog duga od 263 milijuna kuna

Nikakvo čudo ako se zna da je Hypo banka još 2013. godine pokrenula ovrhu za naplatu nikad vraćenog kredita od 35 milijuna eura. Banka je spremna ovršiti dug od 263 milijuna kuna, što je značajno manja svota od onih 80 milijuna eura koje je Kerum spominjao kada je pričao o prodaji hotela. Tko bi normalan toliko platio hotel, kada će ga sud ponuditi po značajno nižoj cijeni?! Ovrha je zapela ima već pola godine, jer Županijski sud u Splitu rješava žalbu na rješenje kojim je Općinski sud u Splitu odbio prekid postupka koji su Kerumovi odvjetnici zatražili zbog predstečajne nagodbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Keruma nije spasilo ni 100 milijuna kuna iz gradske blagajne sasutih u Zapadnu obalu

Na ročištu održanom prošli tjedan u Trgovačkom sudu otkrilo se kako nisu svi radnici za stečaj. Neki smatraju da je to grobnica za radnička potraživanja i da je obnova hotela propala iz političkih razloga, odnosno, zbog toga što HBOR nije bio spreman isplatiti kredit od 20 milijuna eura. Upravo to je tvrdio i Kerum koji je prošli mjesec na obljetnici puštanja u rad Zapadne obale priznao kako se pomirio sa tim da je izgubio hotel koji je povukao u propast cijeli njegov trgovački imperij. Spasili ga nisu ni predstečajna, a ni 100 milijuna kuna koje je Grad Split za vrijeme njegovog mandata sasuo u Zapadnu obalu kako bi se podigla cijena oronule nekretnine.

10 godina Kerumove agonije s Marjanom

Kerum je hotel kupio od države prije 10 godina. Hvalio se kako je platio više nego je trebao, što u to doba, činilo se, nije bio neki veći problem, budući da je trgovina išla punom parom. Potpisao je ugovor sa Hiltonom, započeo ambicioznu rekonstrukciju. Uz hotel koji je u socijalizmu sagrađen za rekordnih 11 mjeseci, nikli su preružni aneksi koji su potpuno promijenili vizuru Marjana. Slom je došao sa političkim angažmanom. Kerum je uselio u Banovinu, a iz Marjana su se povukli radnici. Premda je u nekoliko navrata obećavao kako će se vratiti, to se nije dogodilo. Kada je 2010. godine započeo s rasprodajom lanca dućana i ostalih nekretnina, postalo je jasno da je Marjan Keruma odvukao u propast. U dvije godine Kerum je rasprodao sve što je imao, ostao je tek Joker, dok su dućane s radnicima preuzeli Konzum, Studenac i Tommy. Upravo zbog toga, mnogi su vidjeli predstečajne nagodbe Kerumovih firmi kao očito političko pogodovanje jer su tvrtke ostale bez radnika.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara