Počinje isplata drugog dijela pomoći stradalima u poplavama

Počinje isplata drugog dijela pomoći stradalima u poplavama

Foto: MORH

GLAVNI odbor Hrvatskog Crvenog križa (HCK) donio je odluku da se drugi dio pomoći od po 4000 kuna stanovnicima poplavljenih područja isplati onima koji su 16. svibnja imali prijavljeno prebivalište i boravište na tom području, ako se njihov stambeni objekt nalazi na popisu za obnovu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u jednoj od četiri kategorije oštećenja.

HCK je zatražio od Ministarstva popis oštećenih kuća i čim ga dobije počet će s isplatom drugog dijela novčane pomoći, u ukupnom iznosu od 28 milijuna kuna. Pomoć će se također isplaćivati putem poštanskih ureda te će, kao i prvi put, biti isplaćena i novorođenoj djeci.

Izvršni direktor Robert Markt rekao je kako će pomoć dobiti stanovnici u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer su pretrpjeli najveće štete, a HCK će novac isplaćivati na temelju odluka povjerenstava za procjenu štete, dinamikom kojom se kuće budu kategorizirale i uvrštavale na popis Ministarstva graditeljstva.

Prve isplate stradalima počet će sutra, a očekuje da će sve biti isplaćeno stanovnicima Gunje, Račinovaca i drugih mjesta u roku od mjesec dana.

Prvi dio pomoći primilo 7326 osoba

Što se tiče prvog dijela pomoći, od 3. do 24. srpnja iznos od po 4000 kuna po osobi primilo je 7326 osoba koje su zadovoljile kriterij prebivališta, a ne temelju podataka koje je HCK usuglasio s načelnicima svih stradalih općina. Isplaćeno je ukupno 29 milijuna kuna. Prosječno po obitelji isplaćeno je 16.000 kuna, s obzirom da na to da se broj članova obitelji kreće od 1 do 11 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za završetak isplate prvog dijela novčane pomoći potrebno je još riješiti prigovore, o kojima će u idućim danima odlučivati komisije sastavljene od predstavnika HCK-a i lokalne vlasti. U Gunji su dosad podnesena 304 prigovora, rečeno je.

Predsjednik HCK-a Josip Jelić zahvalio je svim donatorima na darovanih 65 milijuna kuna, naglasivši kako uplate HCK-u i dalje stižu.

Jedna od važnih aktivnosti HCK-a u narednom razdoblju bit će, rečeno je, pružanje psihosocijalne pomoći stradalima, pa iz HCK-a pozivaju sve koji u tome mogu pomoći da im se jave.

U Rajevo Selo postavljeno privremeno kontejnersko naselje

U Rajevo Selo danas je postavljeno privremeno stambeno kontejnersko naselje od 20 kontejnera, u kojima će boraviti slavonske obitelji dok traje obnova njihovih kuća stradalih u poplavama, priopćeno je iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Načelnik općine Jakša Šestić podijelio je ključeve obiteljima koje će privremeno boraviti u kontejnerima, a pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Mihaela Matoknović Džimbeg poručila im je da je ovo tek prva pomoć koja im neće moći zamijeniti dom, ali da se svakodnevno radi na tome da se sve obitelji što prije vrate svojoj kući. Dodala je da se do sredine kolovoza očekuje sto kontejnera.

Kontejnere smještajnih kapaciteta za osamdesetak osoba nabavilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara