Podignuta optužnica protiv direktora HT Mostar zbog izvlačenje novca, optuženi i članovi Uprave

Podignuta optužnica protiv direktora HT Mostar zbog izvlačenje novca, optuženi i članovi Uprave

Screenshot: YouTube (Dnevnik TV1)

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine objavilo je u petak kako je podignulo optužnicu protiv tri osobe, među kojima je i direktor javnog poduzeća HT Mostar Stipe Prlić, a tereti ih se za zloporabu položaja ili ovlasti te primanje mita.

Uz Prlića (57), optuženi su i član uprave HT Mostar Zoran Bakula (51) te Neven Kulenović (48), vlasnik marketinške tvrtke SV-RSA iz Sarajeva.

Sva trojica bila su uhićena prošle godine u policijskoj akciji pod kodnim nazivom "Gibraltar", zbog sumnje da su preko tvrtke registrirane u toj britanskoj enklavi fiktivnim ugovorima izvlačili novac iz HT Mostar i potom ga prebacivali na osobne račune u inozemstvu.

Kako navode iz Tužiteljstva BiH, optužnica je podignuta na temelju dokaza prikupljenih tijekom višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji sa državnim odvjetništvom Slovenije, policijskim agencijama Austrije, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Upravom za neizravno oporezivanje (UNO) i Financijskom policijom Federacije BiH.

15 svjedoka i oko 100 materijalnih dokaza

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili privatnim marketinškim tvrtkama SV-RSA i Ujedinjeni mediji iz Sarajeva ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici stoji kako su Stipe Prlić i Zoran Bakula kao članovi uprave HT Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA-u stjecanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od 6,68 milijuna konvertibilnih maraka (3,4 milijuna eura) te Ujedinjenim medijima 123 tisuće KM (62 tisuće eura).

Stipe Prlić je po optužnici na taj način za sebe protuzakonito stekao 331 tisuću KM (169 tisuća eura), a Bakula 386 tisuća KM (197 tisuća eura).

Taj novac isplaćen je na njihove račune u Republici Austriji s računa tvrtke sa sjedištem u Gibraltaru, čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Tužiteljstvo BiH planira odgovornost optuženih za počinjena kaznena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tijekom istrage.

Tužiteljstvo BiH navodi kako se istraga u cijelom slučaju nastavlja, jer je pod sumnjom za slična kaznena djela još nekoliko osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara