Podignuta optužnica protiv najboljeg Linićevog prijatelja Kalema: Tereti ga se za prijevaru tešku 103 milijuna kuna

Foto: Goran Kovačić/Pixsell, Hina, Index

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je pred karlovačkim Općinskim sudom optužnicu protiv riječkog poduzetnika Joze Kalema i njegove tvrtke RI Petrol koja se, prema tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito okoristila za 103 milijuna kuna.

Ne navodeći ime okrivljenika i tvrtke državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici objavilo kako se optužnicom predlaže oduzimanje nezakonite imovinske koristi od riječkog trgovačkog društva čijeg direktora tereti za prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Pađen kaže da mu je Kalem preoteo IGM Tounj

Ivica Pađen, bivši vlasnik kamenoloma IGM Tounj, Hini je potvrdio i potkrijepio dokumentacijom da se te kriminalne aktivnosti i šteta od 103 milijuna kuna odnose na Jozu Kalema iz Rijeke i njegovu tvrtku RI Petrol.

Pađen kaže da je on bio 99 postotni vlasnik tvrtke IGM Tounj do 2009. kada mu je "Kalem s organiziranom skupinom, uz nebrojene radnje cesija, uknjižbi založnih prava, ugovora i zatajivanja aneksa tih ugovora jednostavno preoteo IGM Tounj u čijem je sklopu bio i kamenolom".U optužnici stoji da je direktor riječke tvrtke, u nakani da ostvari nepripadnu materijalnu korist, 30. srpnja 2009. u Vrbovskom s ovlaštenom osobom drugog trgovačkog društva potpisao ugovor o kupoprodaji nekretnina, ali i aneks s raskidnom klauzulom koja kupcu nameće poduzimanje dodatnih obveza od sklapanja glavnog ugovora, čime je preuzeo obveze iako je "znao da ih nema namjeru ispuniti".

Kalem je, po optužnici, bez znanja prodavatelja, 31. srpnja 2009. zatajivši aneks ugovora podnio prijedlog za uknjižbu vlasništva pa je zemljišno-knjižni odjel suda dopustio uknjižbu na nekretninama u korist riječke tvrtke.

"Okrivljenik je 1. rujna 2009. takav izvadak predao banci prilikom sklapanja sporazuma o osiguranju novčane tražbine prijenosom prava vlasništva na nekretninama s tom bankom, po kojemu je trgovačko društvo sa sjedištem u Rijeci sudužnik čime je tom trgovačkom društvu pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 103 milijuna kuna", priopćilo je tužiteljstvo.

Prijevara i veća nego što se mislilo

O policijskoj istrazi protiv Kalema Index je pisao još prije mjesec dana kad smo iz PU karlovačke dobili potvrdu da se kriminalističko istraživanje protiv Joze Kalema proširuje jer je u međuvremenu protiv njega podnesena nadopuna ranije kaznene prijave, i to nakon svjedočenja karlovačkog poduzetnika Vlade Rožića, vlasnika tvrtke Modibit d.o.o.

Iako Kalem za Index napominje da poduzeće Modibit nema veze s njegovim preuzimanjem tvrtke IGM Tounj, sudeći po kaznenoj prijavi to nije baš tako. Modibit je, prema prijavi, oštetio za 46 milijuna kuna.

Blisko prijateljstvo s Linićem

Kalema s ministrom financija Slavkom Linićem veže dugogodišnje blisko prijateljstvo. Osim što su zajedno dočekali Novu 2013. godinu u Dubaiju, s Kalemom je Linić prošle godine proveo ljetni godišnji odmor - na jahti su plovili Jadranom.

> Tko je čovjek s kojim Linić ljetuje: Kontroverzni Kalem carstvo izgradio na naftnom biznisu, afere mu nikad nisu dokazali

> Zaustavite Linića!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara