Podignuta optužnica protiv zapovjednika Teritorijalne obrane Vojnića

Foto: Ilustracija

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je danas optužnicu protiv 60-godišnjeg državljanina Srbije zbog ratnog zločina protiv civila počinjenog na karlovačkom području od 1992. do 1995. godine, izvijestilo je državno odvjetništvo ne navodeći identitet optuženika.

Optužnica 60-godišnjaka tereti da kao zapovjednik 1. bataljuna 5. kordunaške brigade Teritorijalne obrane Vojnića od 8. ožujka 1992. do 6. kolovoza 1995. nije poduzeo ništa kako bi spriječio da pripadnici njemu podređenih postrojba nezakonito odvoze i otuđuju imovinu izbjeglih Hrvata s tog područja, uništavaju napuštene kuće te zlostavljaju i ubijaju civile. Pritom su ubijena dva civila, civili Hrvati prisiljavani su da kopaju rovove, provaljeno je u najmanje 50 kuća i gospodarskih objekata, odvezeni su stoka i poljoprivredni strojevi te osobni automobili, a nezapaljene kuće su uništene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljenika optužnica tereti da nije poduzeo ništa da se takvi nezakoniti postupci spriječe i počinitelji kazne iako je bio svjestan da je kao zapovjednik 1. bataljuna 5. kordunaške brigade Teritorijalne obrane Vojnića, koja je držala položaje od Banske Selnice do Brođana uz rijeku Kupu i u dubinu do Slunjskih Moravaca, bio zadužen i odgovoran za primjenu odredaba međunarodnoga ratnog prava o zaštiti civila.

U otkrivanju identiteta okrivljenoga bivšeg zapovjednika Teritorijalne obrane večeras je Hini pomogao visoko pozicionirani političar tzv. SAO Krajine koji je htio ostati anoniman. Po njegovu mišljenju, „najvjerojatnije je riječ o Vladi Kekiću, zvanom Keko“, ali nije mu poznato gdje je on sada.

Na internetskim braniteljskim stranicama, u objavljenim policijskim dokumentima "službena zabilješka" i "posebno izvješće" iz 1993., kada se provodio dio istrage, Hina je pronašla svjedočenja o pljački i paležu u hrvatskome selu Brođanima, s mnoštvom navedenih imena. Među ostalima, jedan svjedok kaže: "Glavni komandir bio im je Vladimir Kekić, koji zapovijeda vojskom od Skakavca - Lasinje, u svim selima uz Kupu", a po istom svjedočenju, Kekić je prijetio i unproforcima koje je jedanput i otjerao prijeteći im pištoljem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara