Podignuta optužnica za dokapitalizaciju Energopetrola, među optuženima i bivši premijer FBiH Branković

Foto: Energopetrol.ba

DRŽAVNO odvjetništvo Županije Sarajeva podignulo je u petak optužnicu protiv devet dužnosnika u Federaciji BiH zbog sumnje da su oštetili državu zbog dokapitalizacije naftne kompanije Energopetrola u kojoj je prije osam godina većinski udjel stekao hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL.

Kako je potvrdio glasnogovornik državnog odvjetništva u Sarajevu Alem Hamzić, optužnica je podignuta zbog "sklapanja štetnog ugovora, pomaganja pri sklapanju štetnog ugovara i nesavjesnog rada u službi" u vezi s dokapitalizacijom Energopetrola. Po njegovim riječima, optuženi se terete da su svojim postupcima oštetili taj entitet za 32 milijuna maraka (oko 16,5 milijuna eura).

Po medijskim navodima, optužen je bivši premijer Federacije BiH Nedžad Branković, bivši ministar energetike, industrije i rudarstva Vahid Hećo, bivši direktor entitetske Agencije za privatizaciju Rešad Žutić i članovi povjerenstva za provođenje natječaja za dokapitalizaciju Energopetrola koju je 2006. uspostavila Vlada Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahtjev za pokretanje istrage u vezi s dokapitalizacijom Energopetrola predala je prije sedam godina Financijska policija Federacije BiH sarajevskome državnom odvjetništvu tvrdeći da potpisani ugovor sadržava mnoge elemente štetne za taj entitet.

Nakon pregovora koji su trajali godinu i pol, INA i MOL prije osam godina kupili su 67 posto vlasničkog udjela u sarajevskoj naftnoj tvrtki i tako su preuzele i veliki naftni terminal u blizini Sarajeva te mnoge benzinske crpke.

Cijena koju su tada ponudili bila je 112,5 milijuna eura, s tim da je 37,5 milijuna bilo namijenjeno preuzimanju većinskoga vlasničkog udjela, a ostatak se odnosio na planirane investicije koje do danas u cijelosti nisu realizirane. Federacija BiH zadržala je vlasnički udjel od 22 posto koji od prošle godine pokušava prodati preko sarajevske burze.

Preostalih 11 posto udjela u Energopetrolu u vlasništvu je malih dioničara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara