Podravka: Prodaja dionica Mirne je u skladu sa zakonom, svi se mogu javiti pod jednakim uvjetima

 Foto: Foto: M. Mijošek/Glas Istre

NAKON što je jučer Podravka objavila da namjerava prodati dionice Mirne koje ima u zalogu, uprava Mirne oglasila se tvrdnjom da je takva prodaja protuzakonita jer se radi o prisilnom založnom pravu, koje se prema zakonu ne može izvansudski prodavati.

>Podravka putem javne dražbe prodaje dionice Mirne, Mirna: Prodaja je protuzakonita!

Podravka  tvrdi da ima pravo prodati sporne dionice.
 
"Podravka d.d. nema prisilno već dobrovoljno zasnovano založno pravo na dionicama koje su predmet javne dražbe. Iz svega navedenog, te sukladno članku 495. st. 2. Zakona o tržištu kapitala, Podravka d.d. je kao založni vjerovnik na nematerijaliziranom vrijednosnom papiru ovlaštena u skladu s odredbama članka 337. st. 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima na namirivanje zalogom osigurane tražbine izvansudskim putem.", navodi se u priopćenju Podravke.
 
Podravka, kako navode, na dionicama koje su predmet javne dražbe ima dobrovoljno zasnovano založno pravo temeljem dvaju sporazuma iz 2010. godine s društvom Pluris d.d. kao založnim dužnikom. Temeljem navedenih sporazuma dobrovoljno zasnovana založna prava već su 2010. godine uredno evidentirana u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu d.d.
 
U Podravci smatraju da su kao založni vjerovnik s dobrovoljno zasnovanim založnim pravom ovlašteni ostvarivati svoje pravo na namirenje izvansudskim putem u javnoj dražbi , te da će u transparentnom postupku javne dražbe moći će ravnopravno sudjelovati sve zainteresirane fizičke i pravne osobe, uključujući i Podravku d.d.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara