Poginula još tri ukrajinska vojnika u borbama sa separatistima

Poginula još tri ukrajinska vojnika u borbama sa separatistima

Foto: FAH

TRI UKRAJINSKA vojnika poginula su, a 15 je ranjeno u borbama s proruskim separatistima u regijama na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata, rekao je vojni glasnogovornik Vladislav Seleznjov.

Seleznjov je na jutarnjem brifingu za novinare kazao da je ukupno 55 ukrajinskih gradova i sela bilo pod vatrom pobunjenika u posljednja 24 sata.

Čelnici zemalja članica Europske unije upozorili su u utorak u zajedničkoj izjavi Rusiju na mogućnost novih sankcija zbog eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"S obzirom na pogoršanu situaciju tražimo od predstojećeg sastanka Vijeća za vanjske poslove da procijeni stanje i razmotri odgovarajuće akcije, posebice u pogledu restriktivnih mjera", kaže se u izjavi.

Posljednjih nekoliko dana poginulo je nekoliko desetaka ljudi u borbama proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga, zbog čega je sazvan izvanredni sastanak ministara vanjskih poslove zemalja članica EU-a, koji će se održati u četvrtak.

Čelnici EU-a u zajedničkoj izjavi izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne i humanitarne situacije u istočnoj Ukrajini i osudili ubijanje civila u neselektivnom granatiranju grada Mariuopolja. Također su istaknuli odgovornost Rusije zbog potpore separatistima i zatražili od nje da osudi njihovo djelovanje i pomogne u primjeni mirovnog sporazuma iz Minska.

Nasilje u istočnoj Ukrajini najgore je dosad otkad je dogovoreno primirje u rujnu prošle godine. U luci Mariupolj ubijeno je 30 civila u pobunjeničkom granatiranju u subotu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara