Poglavar Grkokatoličke Crkve želi Papino posredovanje u Ukrajini: "To je čovjek od akcije"

Poglavar Grkokatoličke Crkve želi Papino posredovanje u Ukrajini: "To je čovjek od akcije"

Foto: Hina

POGLAVAR Grkokatoličke Crkve u Ukrajini izrazio je želju da Sveti Otac posreduje za mir u Ukrajini i "uputi pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom Petru Porošenku", javlja Radio Vatikan.

Generalni nadbiskup Kijeva, mons. Svjatoslav Ševčuk, poglavar Grkokatoličke Crkve (unijati) koja u sukobu s proruskim separatistima podupire ukrajinsku vladu, podsjetio je da se papa Franjo u subotu sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja aktivno sudjeluje u rješavanju ukrajinske krize.

Mons. Ševčuk koji je Jorgea Bergoglia upoznao u Buenos Airesu, gdje je živio, rekao je da je to "čovjek od akcije" koji "puno ne govori, ali zato radi".

Papa Franjo je prošli tjedan primio ukrajinske biskupe u radni posjet "ad limina" (petogodišnji). Pozvao ih je da rade na pomirbi i ublaže ratne nedaće, ali i promiču aktivnu politiku "Na državnoj razini imate pravo iznositi svoje mišljenje o sudbini vaše zemlje. Ne da biste promicali konkretno političko djelovanje, nego da biste ponovo osnažili vrijednosti koje su temelj ujedinjenja ukrajinskog društva".

Mons. Ševčuk je rekao da se Sveta Stolica zalaže za teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukrajinski biskupi su u prigodi posjeta pozvali Papu Franju da posjeti njihovu zemlju "kako bi učinio proročki korak" i zamolili ga da se pridruži "apelu za međunarodnu humanitarnu akciju".

Više od milijun izbjeglica

Prema UN-ovim podacima, zbog ukrajinskog sukoba više je od milijun izbjeglica od kojih 140.000 djece, a gotovo je 6000 poginulih civila.

Kako prenosi agencija I.Media specijalizirana za vatikanska pitanja, kijevski nadbiskup nije zadovoljan Papinom ocjenom da se u Ukrajini vodi "sramotni bratoubilački rat" među kršćanima.

"To nas je jako ražalostilo. Pokušao sam rastumačiti (...) kako samo jedna riječ može raniti i obeshrabriti ukrajinski narod".

Ukrajinski prelat je zažalio što se Sveta Stolica koristi "rječnikom koji, čak i preveden na ukrajinski, snažno upućuje na rusku propagandu".

Govoreći o ukrajinskom sukobu Papa nikad nije spomenuo Rusiju, što smeta mnogim grkokatolicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara