Pogledajte kako Grad Split skrbi za svoje beskućnike!

Pogledajte kako Grad Split skrbi za svoje beskućnike!

Foto: Facebook

SPLITSKI beskućnici i dalje moraju koristi krajnje neuvjetan i po život opasan prostor na Zlodrinoj poljani, premda im je obećano da će useliti u urede bivšeg Centra za socijalnu skrb u Gundulićevoj ulici. O tome su još u kolovozu na radnom sastanku u Splitu dogovarali ministrica Milanka Opačić, ministar Mirando Mrsić i gradonačelnik Ivo Baldasar.

Prošlo je ljeto, prošla jesen, stigla je i zima, a od obećanja i nekakvog konkretnog iskoraka u zbrinjavanju beskućnika u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj, još ništa. Milanovićeva opaska o starom dizelu Baldasaru nigdje se nije pokazala tako pogođenom, kao po pitanju splitske socijale, tj. onih kojima je pomoć najpotrebnija i koji nemaju ono najosnovnije, a to je krov nad glavom.   

"U prostoru je opasno"

Kako izgleda prostor na Zlodrinoj poljani jučer je svima na Facebooku pokazao potpredsjednik Udruge MoST Dado Lelas.

"Evo sve vidite i sami. Prostor je krajnje neuvjetan i kako stalno vlaži postoji opasnost od strujnog udara. Gomila hrane i odjeće propala je zbog štakora i miševa. Trenutno u prostoru imamo dvije žene i 12 muškaraca, ali to je nedostatno jer danas primjerice imamo 13 zahtjeva, a ne znamo gdje ćemo s tim ljudima", kaže Lelas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnedavno je financiranje zbrinjavanja beskućnika i skrbi o njima preuzeo u potpunosti Grad Split. Lelas kaže kako im godišnje daju 220 tisuća kuna, što je dovoljno da plate dva djelatnika koji brinu o beskućnicima i režije. Mimo toga, ništa ne ostane.

I Caritas zainteresiran?

MoST o beskućnicima brine punih 13 godina. Prvo su bili partneri Grada Splita, posljednje tri godine imali su ugovor o javnoj nabavi, a od ove godine uvjeti su promijenjeni na način da se već mjesecima čeka raspisivanje javnog natječaja koji je preduvjet stavljanju prostora bivšeg Centra za socijalnu skrb u funkciju. Navodno bi za prihvatilište bio zainteresiran i Caritas.

Baldasar: Idući tjedan primopredaja prostora

Gradonačelnik Baldasar kaže da se u potpunosti slaže sa Lelasom i da je prostor na Zlodrinoj poljani teška katastrofa.

"Sve stoji, nažalost, dosad smo rješavali formalno-pravna pitanja oko prostora bivšeg Centra za socijalnu skrb i konačno će idući tjedan biti primopredaja prostora između Grada Splita i Ministarstva socijalne skrbi. Potom je prostor potrebno prenamijeniti iz uredskog u prihvatilište. Znači, treba napraviti nekoliko zahoda i kupaonica te ostale sadržaje. Bojim se da će to uzeti još nešto vremena, i to sve pod uvjetom da ne idemo na javnu nabavu, što bi dodatno odužilo postupak i preuređenje. Za ovu zimu, dakle, ništa od novog prostora, no ja se nadam da ćemo iduću dočekati potpuno spremni. Tek kada se prostor prenamijeni i potpuno sredi, išli bi u raspisivanje natječaja", kazao nam je Baldasar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara