Pogledajte kako će izgledati Kolindina inauguracija

Pogledajte kako će izgledati Kolindina inauguracija

Foto i video: FAH

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ u zadnji je čas ostala bez prve zvijezde inauguracije. Petro Porošenko, predsjednik Ukrajine, otkazao je dolazak zbog novih žestokih sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista.

Kolindinoj inauguraciji i dalje će nazočiti čak 88 izaslanstava, ali samo osam šefova države. U prvom redu s desne strane sjedit će predsjednik Slovenije Borut Pahor, slovački predsjednik Andrej Kiska, predsjednik Mađarske Janos Ader, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Iz Srbije na inauguraciju dolazi premijer Aleksandar Vučić, Bugarsku predstavlja predsjednica parlamenta Cecka Cačeva, a Češku i Poljsku predsjednici Senata, Milan Štech i Bogdan Borusewicz.

Njemačka na inauguraciju šalje predsjednika Saveznog vijeća Bundesrata Volkera Bouffiera, Europsku komisiju predstavljat će povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, SAD će predstavljati zamjenica državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall, a inauguraciji će nazočiti i kanadska državna ministrica hrvatskoga podrijetla Lynne Yelich.

Prvi red s lijeve strane rezerviran je za uzvanike iz Hrvatske: bivše predsjednike, premijere, izaslanstvo Vlade s premijerom Zoranom Milanovićem, izaslanstvo Hrvatskoga sabora s predsjednikom Sabora Josipom Lekom te drugi uglednici iz političkog, kulturnog i vjerskog života zemlje.

Među uzvanicima i šatordžije, Thompson, Nives Celzijus...

Svečanosti na Markovom trgu nazočit će i više šefova ureda međunarodnih organizacija u Hrvatskoj (UNHCR, UNICEF, UNDP, EBRD). No, među uzvanicima će biti i neki za koje mnogi građani smatraju da im nije mjesto na inauguraciji buduće predsjednice. Pozvani su tako pjevači Nives Celzijus i Marko Perković Thompson, kao i lideri šatordžija iz Savske Josip Klemm, Đuro Glogoški i Ante Deur.

Prema želji Kolinde Grabar Kitarović među publikom na Trgu svetog Marka bit će i istaknuti građani, dobitnici nagrade Ponos Hrvatske, a pozvala je i oca i sina Basarac čija je teška životna priča dirnula brojne građane. Među okupljenima će biti i Željka Jurić čija je fotografija djevojčice u plavom kaputiću iz ratnih vremena obišla svijet. Cilj je predsjednice istaknuti ideju zajedništva, rekao je njezin glasnogovornik Mladen Pavić.

"Predsjednica je izrazila želju da na inauguraciji budu nazočni i poljoprivrednici i ribari, svi oni ljudi koji su na neki način postali heroji tijekom proteklog perioda, pa će stići i otac i sin iz Sunje, Željka iz Vukovara, a bit će i još nekih osoba sličnih priča", zaključio je Pavić.

Markov trg za građane otvoren do 10:30

Na Markov Trg smiju i ostali građani, a svi koji žele, moraju doći do 10:30 sati isključivo pješice Strossmayerovim šetalištem ili Radićevom ulicom. Policija je svoj dio posla odradila, rekao je ministar Ranko Ostojić.

"Mogu garantirati da policija radio sve sa svoje strane, da taj događaj kao i svi drugi koji su do sada uspješno provedeni bude odrađen sa sigurnosnog aspekta profesionalno", rekao je Ostojić.

Grabar-Kitarović postat će prvom hrvatskom predsjednicom nakon što u nedjelju na zagrebačkom Markovom trgu prisegne i potpiše svečanu prisegu te od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsjedničku lentu i da počast zastavi Republike Hrvatske.

Sve će to biti popraćeno s deset topovskih plotuna koje će s Tuškanca ispaliti pripadnici Oružanih snaga, potvrđeno je Hini iz tranzicijskog tima izabrane predsjednice.

Za Kolindu postrojili povijesne postrojbe

Početak svečanosti, koja će trajati nešto manje od jednoga sata, označit će pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak točno u podne te zvonjava zvona Crkve sv. Marka ispred koje se održava svečana inauguracija.

Grabar-Kitarović će na pozornicu na Markovom trgu, zajedno sa suprugom Jakovom, stupiti uz fanfare nakon pucnja Gričkog topa, gdje će je dočekati suci Ustavnoga suda, s predsjednicom Omejec.

Do trga će stići Uspinjačom i proći Ćirilometodskom ulicom kroz špalir građana te postrojenih povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske.

Inauguraciju će uveličati i postrojena Počasno-zaštitna bojna čiji će pripadnici biti u odorama svih rodova Oružanih snaga.

Nakon intoniranja himne "Lijepa naša domovino" i odavanja počasti minutom šutnje poginulima u Domovinskome ratu, međimursku pjesmu "Dej mi Bože" a capella će otpjevati solistica Renata Sabljak.

Nakon što Grabar-Kitarović prisegne i potpiše tekst prisege, a sutkinja Omejec joj preda predsjedničku lentu, prema pozornici dolaze pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a jedan od njih sa zastavom Republike Hrvatske dolazi na pozornicu. Predsjednica Republike tada daje počast zastavi, a istodobno će s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispaliti deset počasnih plotuna.

Kolindina playlista

U trenutku kada Predsjednica daje počast zastavi Republike Hrvatske bit će izveden recital "Himna slobodi" Ivana Gundulića.

Slijedi inauguralni govor prve hrvatske predsjednice koji će trajati 20 do 25 minuta, a potom puhački orkestar HV-a izvodi "Odu zemlji" Jakova Gotovca iz opere "Mila Gojsalića".

Folklorni ansambl "Lado" zatim će otpjevati tradicionalnu pjesmu "Lijepo pjeva za lugom djevojka", a solistica Radojka Šverko uz pratnju orkestra HV-a pjesmu "Ljubim te do bola".

Slijedi "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca koju će izvesti četiri zbora - uz "Lado" pjevat će i zbor HRT-a, akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" te zbor mladih "Izvor".

Svečana inauguracija završava uz pjesmu "Dream for the future" zbora "Izvor", a tada će prvoj hrvatskoj predsjednici moći čestitati domaći i strani uzvanici.

Predsjednica Grabar-Kitarović će nakon inauguralnog govora, zajedno sa suprugom Jakovom, sići s pozornice i sjesti u gledalište koje je podijeljeno u dva dijela.

Nakon svečanosti - domjenak

Po završetku svečanosti Grabar Kitarović za sve njih će organizirati domjenak, a 40-ak uzvanika bit će na svečanom ručku nakon kojega će predsjednica Republike održati niz bilateralnih susreta.

Grabar-Kitarović će na svečanosti inauguracije na sebi imati odjeću i obuću hrvatskih dizajnera.

Za sada je za inauguraciju akreditirano više od 300 novinara, a veći dio njih bit će smješten u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici, a samo je manji dio uz pozornicu na Markovom trgu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara