Pogledajte koja su najtraženija zanimanja u prvom polugodištu 2014.

 Ilustracija: Guliver Images / Getty Images

U PRVOM polugodištu objavljeno je preko 10.000 natječaja za različita radna mjesta, što je povećanje od 15% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je portal MojPosao.

Najtraženiji programeri i konobari
 
Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2014. bila su: konobar/barmen, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, programer, knjigovođa, frizer, komercijalist, administrator, terenski komercijalist, vozač kamiona, recepcioner.
 
U čak 57% oglasa tražili su se djelatnici na neodređeno
 
S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici 2014. od ukupnog broja objavljenih oglasa njih 57% bilo je za rad na neodređeno -  porast od 4% u odnosu na prvu polovicu 2013. godine kada se 52% oglasa odnosilo na stalno zaposlenje.
 
Malo više od polovice oglasa (52%) odnosilo se na rad na određeno, dok se honorarni rad nudio tek u 7% oglasa. Studente su poslodavci tražili u 4% oglasa.
 
Izvor: MojPosao
 
U prosjeku se od kandidata očekuje 2 godine i 5 mjeseci radnog iskustva
 
Radno iskustvo najvažniji je uvjet u većini oglasa – u 54% natječaja poslodavci su tražili iskustvo na istim ili sličnim poslovima. To je svega 2% više nego prošle godine kada je radno iskustvo bilo traženo u 52% oglasa. Poslodavci su prosječno tražili 2 godine i 5 mjeseci radnog iskustva.
 
Kada je u pitanju stručna sprema, 'najpoželjniji' su djelatnici sa srednjom stručnom spremom (53% oglasa).
 
S druge strane, 56% posloprimaca u životopisima, kao stupanj obrazovanja navelo je srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 33% oglasa i 17% životopisa.
 
I dalje je izuzetno bitno poznavanje stranih jezika– u 51% oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika. Od oglasa koji su zahtijevali poznavanje stranog jezika, u najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (57%), dok se u 20% oglasa tražilo barem osnovno poznavanje engleskog. Ostali jezici su manje zastupljeni.
 
S druge strane, 38% tražitelja posla u svojim je životopisima navelo napredno poznavanje engleskog jezika, dok ih je 22% navelo profesionalnu razinu poznavanja engleskog jezika.
 
Čak petina posloprimaca (22%) navela je osnovno poznavanje njemačkog jezika, dok ih je 10% navelo osnovno poznavanje talijanskog. Osnovno poznavanje engleskog navelo je 19% ispitanika.
 
Poznavanje rada na računalo navedeno je u 34% oglasa, a pritom se najčešće odnosi na poznavanje rada u Wordu i Excelu.
 
Zapošljavanje osoba s invaliditetom i zapošljavanje u inozemstvu
 
Tijekom prve polovice 2014. godine poslodavci su objavili 254 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ove je godine takvih oglasa 7% više. 
 
Poslodavci su tijekom ove godine objavili i 261 oglasa za radna mjesta izvan Hrvatske, što je 22% više nego u istom razdoblju prošle godine kada je takvih oglasa objavljeno 213.
Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je u kategorijama "Turizam i ugostiteljstvo", "IT, telekomunikacije" te "Graditeljstvo, geodezija, geologija". Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj.
 
U čak 34% oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok je u njih 33% navedena visoka stručna sprema kao uvjet za dobivanje posla. U manje od trećine oglasa (27%) tražila se srednja stručna sprema.
 
S obzirom na vrstu radnog ugovora, u čak 80% oglasa za rad u inozemstvu traženi su bili zaposlenici na neodređeno, dok u 38% oglasa se nudio ugovor na određeno.
 
Najtraženija zanimanja u inozemstvu bila su hotelsko osoblje, medicinska sestra te programer.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara