Pogledajte kućerinu slavonskog tajkuna Biloša kojem Porezna nije htjela naplatiti 10,5 milijuna kuna duga

Foto: Google Street View, Facebook

HRVATSKI "kralj željeza", slavonski tajkun Željko Biloš, osoba je koju je osječka Porezna uprava štitila od ovrhe teške 10,5 milijuna kuna, iznosa koji je u odnosu na Biloševo bogatstvo "prava sića". Naime, procjenjuje se kako vrijednost njegove imovine premašuje 600 milijuna kuna.

Biloš je bogatstvo je stekao uvozom i prodajom željeznih legura, a poslovanje je proširio i na regiju. Uz osječku tvornicu OLT, koja se našla u središtu afere s Poreznom upravom, Biloš je vlasnik, odnosno suvlasnik niza tvrtki. 1990. godine je osnovao tvrtku Osimpex, 1995. godine je kupio Đuro Đaković - zavarene posude, 2002. godine je osnovao vukovarski Ferimpex, a 2003. godine je kupio tvrtku za proizvodnju plinskih boca Lifam iz Srbije. Biloš je i Inin kooperant za plinske boce i cijevi. Tu su i tvrtke Građevinsku inženjering Osijek, Amplitudo i AG-Impex. Lani se Biloš pokušao domoći i slovenske tvornice obuće Peko, ali to mu nije pošlo za rukom jer mu banke nisu izdale garancije.

Od 2008. godine u svom vlasništvu Biloš ima i Osječku televiziju, a poznato je i kako je u osječki trgovački centar Portanova investirao 80 milijuna eura.

Život na visokoj noziBiloševi su poznati kao ljubitelji luksuza i "života na visokoj nozi". Obiteljska kućerina u Osijeku "iskače" među malim slavonskim kućicama s vrtovima. Velebni stupovi koji su odlika grčkog stila gradnje, skulpture i ograda od kovanog željeza samo su dio kiča kojim se dom Biloševih ističe u kvartu. To je samo jedna od nekretnina u Biloševom vlasništvu.Biloševi su poznati i po glamuroznim proslavama na koje dolazi i po nekoliko stotina uzvanika, a feštati vole i tijekom ljetovanja pa se tako svojedobno pisalo kako su na jedrenje sa sobom poveli i najbolje tamburaše kako bi ih zabavljali na odmoru.

"Čepinska skupina"

Biloš je bio među osobama koje je u ožujku prošle godine policija privela u sklopu velike akcije Uskoka. Pripadnike "Čepinske skupine" su Uskok i policija osumnjičili za poticanje na davanje mita, primanje i davanje mita, a navodno se istraživalo i curenje informacija iz policije. Biloš je pušten na slobodu nakon ispitivanja.

Čovjek zbog kojeg je šefica Porezne morala otići

Ravnateljice Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec prije dva dana dala je ostavku upravo zbog Biloševog slučaja. Tereti je se da je stopirala ovrhu kojem je od osječkog OLT-a trebalo biti naplaćeno 10,5 milijuna kuna poreznog duga. Ona tvrdi da joj se podmeće.

U istom predmetu, zbog neprovođenja ovrhe nad tvrtkom OLT od ranije je pod istragom bivša šefica osječke ispostave Porezne uprave Ružica Kovačević, koja je neko vrijeme provela i u istražnom zatvoru. Kovačević je optužila Čavlović Smiljanec da je upravo ona od nje tražila da ne ovrši Osječku ljevaonicu željeza (OLT), što je donedavna šefica Porezne opovrgnula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara