Pogledajte video - Komandosi ubili braću teroriste! Taoc spašen

Pogledajte video - Komandosi ubili braću teroriste! Taoc spašen

Screenshot: YouTube/Sky News, Foto: Index

ISLAMISTIČKI teroristi koji su pobili novinare u redakciji lista Charlie Hebdo zabarikadirali su se jutros u tiskari koja se nalazi u  Dammartin-en-Goeleu. U 17 sati započela je akcija francuskoh komandosa u kojoj su ubijeni teroristi, a taoc je spašen

> Video prijenos uživo pratite ovdje

Tijek događaja možete nastaviti pratiti OVDJE


Assaut en cours à Dammartin-en-Goële by lemondefr

Što se događalo prije?

"Imamo informacije o nazočnosti terorista koje želimo zaustaviti", rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve novinarima u Parizu, nakon što je policijski izvor kazao da je došlo do talačke krize unutar lokalne tiskare u gradu.

"Operacija je u tijeku u Dammartin-en-Goeleu, a mobilizirane su sve službe u području", rekao je Cazeneuve, dodajući da će daljnje operacije biti vođene "tijekom nadolazećih sati, nadolazećih minuta". Jedan je izvor kazao da "nije sigurno koliko se osoba nalazi unutar" tiskare.

Dammartin-en-Goele nalazi se 40 kilometara od šumskog područja u kojem je policija u četvrtak lovila braću Cherifa i Saida Kouachija, osumnjičene za atentat izvršen u srijedu na satirički tjednik Charlie Hebdo u kojem je poginulo 12 osoba.

Ranije je javljeno da su se u gradu čuli pucnjevi, a policijski je izvor kazao da su njihove snage pokušavale zaustaviti vozilo na obližnjoj autocesti A2.

Tijek događaja možete nastaviti pratiti OVDJE

17:42 "Kouchi braća  su ubijena u operaciji sigurnosnih snaga", potvrdio je čelni čovjek Othisa Bernard Corneille za CNN.

17:15 AFP javlja, pozivajući se na službene izvore, kako su francuski komandosi počeli napad na tiskaru! Na snimkama s lica mjesta vidi se dim iznad tiskare.

17:00 Francuski mediji javljaju kako se čuje pucnjava u tiskari.

16:40 "Ovo bi moglo trajati satima, danima", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova dodajući da prvenstveno žele stupiti u kontakt s otmičarima.

16:00 Prema novim informacijama braća teroristi drže 26-godišnjeg mladića kao taoca. Mladić je zaposlenik u tiskari. U vrijeme upada terorista u tiskaru je ušao u klijent koji je mislio da se radi o policajcima. No, teroristi su mu rekla da izađe, uz riječi "Mi ne ubijamo civile", i tada je shvatio o kome se radi.

14.40 Francuska policija objavila je kako se u drugoj otmici radi o dvoje otmičara, 26-godišnjoj djevojci i 32-godišnjem muškarcu. Više ovdje

14.14 Lokalni francuski mediji javljaju kako policajci diljem Pariza gradom hodaju naoružani, otvoreno patrolirajući s oružjem u rukama.

14.10 Sigurnosne snage stoje u stanju pripravnosti na ulici pred trgovinom košer hrane u kojoj muškarac drži taoce.

14.00 Prema najnovijim informacijama, novi otmičar je čovjek koji je jučer ubio policajku u Parizu, a u trgovini košer hranom zatočio je 5 talaca, prenosi France 24.

13.45 Traje opsada i drugog otmičara, onog na istoku Pariza. Još nema informacija o tome jesu li dva slučaja povezana.

13.30 U istočnom Parizu došlo je do nove pucnjave u trgovini košer hranom. Francuski mediji navode kako je muškarac oteo čovjeka, a prenose i kako je najmanje jedna osoba ranjena.

13.15 Na području na kojemu se teroristi nalaze pod opsadom primijećen je i tenk, a slike prenose Telegraph i Le Figaro na svojim Twitter profilima.

13.00 Muškarac koji je jučer ubio policajku član je iste džihadističke grupe kojoj pripadaju i braća Kouachi, prenosi Reuters.

12.50 Vlasnik Renaulta kojeg su teroristi oteli dao je izjavu za Europe 1.

"Čovjek je bio naoružan automatskom puškom. Kasnije sam shvatio da je to kalašnjikov. Rekao mi je da izađem iz vozila jer mu je potrebno. U tom trenutku, pridružila mu se još jedna osoba, koja je nosila bacač raketa", rekao je.

12.20 Policija je identificirala ubojicu policajke koja je jučer umrla od posljedica ranjavanja. Francuski policijski izvori objavili su kako je ubojstvo povezano s napadaom na redakciju lista Charlie Hebdo.

12.14 Xavier Castaing, glasnogovornik pariške policije, rekao je kako je jedan talac zarobljen u tiskari.

12.02 Observer je na Twitteru objavio slike policijske opsade.

11.55 Učenici i učitelji škola na području na kojemu se odvija sigurnosna operacija primorani su ostati zatvoreni u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.42 Francuski mediji prenose kako su teroristi policajcima u pregovorima rekli kako žele umrijeti kao mučenici.

11.32 France Info prenosi intervju sa svjedokom koji tvrdi kako se rukovao s jednim od osumnjičenika, prije nego što je zauzeta tiskara.

Kazao je kako je imao sastanak s vlasnikom tiskare te kako se rukovao sa čovjekom, koji je izgledao opremljeno poput pripadnika specijalnih snaga. Bio je odjeven u crno i teško naoružan. Svjedok ističe kako mu je čovjek u crnome rekao da ode.

"Idi, ne ubijamo civile", navodno je posvjedočio riječi osumnjičenika.

11.30 Predsjednik Francuske Francois Hollande u ministarstvu unutarnjih poslova pred novinarima je pohvalio snažnu solidarnost u zemlji.

Kazao je i kako potpuno vjeruje u sigurnosne snage te u sposobnosti zemlje.

11.18 Pripadnici francuskih specijalnih snaga viđeni su na krovovima zgrada blizu tiskare, javlja AFP.

11.10 Zamjenik gradonačelnika Pariza, Patrick Klugman, rekao je kako se za vrijeme mise za ubijene osjećala "intenzivna emocionalna napetost".

"Proživljavamo svoj 11. rujan, čim se napad dogodio, građani Pariza ujedinili su se kako bismo pokazali da nas nije strah - mi smo Charlie Hebdo", kazao je Klugman.

11.01 Francuski predsjednik Francois Hollande na putu je za ministarstvo unutarnjih poslova, gdje će ga se informirati o pregovorima koji se vode s teroristima.

10.55 Policija je potpuno ogradila Dammartin-en-Goele, pregovori i dalje traju.

10:50 Prijenos uživo: Talačka kriza i pregovori s teroristima

10.40 Mediji javljaju kako je poslovni prostor koji su teroristi zauzeli tiskara te kako je lokalno stanovništvo upozoreno da ne izlazi iz kuća.

10.30 Nekoliko avionskih linija na aerodromu Charles de Gaulle izmijenjeno je zbog helikopterskog nadzora.

10.18 Reuters javlja kako je u pucnjavi koja je dovela do talačke krize ubijena jedna, a ranjeno još nekoliko osoba, u Dammartin-en-Goeleu.

Policija je potvrdila kako traje velika operacija.

10.16 Dio medija javlja kako su se osumnjičenici zabarikadirali u zgradu, a le Figaro prenosi i slike navodnog mjesta.

10.14 Do talačke krize došlo je na području Dammartin-en-Goelea, gdje je učenicima osnovnih škola rečeno da ostanu u svojim razredima.

10.10 Učenici triju osnovnih škola u Dammartin-en-Goeleu dobili su upute kako moraju ostati u učionicama, prenosi France Info.

10.05 Policija navodno vodi pregovore s osumnjičenicima, javlja Le Figaro.

9.59 Le Figaro prenosi kako su teroristi oteli novo vozilo, uzimajući sa sobom i jednog taoca.

9.50 Francuski ministar unutarnjih poslova objavio kako traje operacija privođenja osumnjičenika, javlja AFP.

"Imamo informacije o nazočnosti terorista koje želimo zaustaviti", rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve novinarima u Parizu, nakon što je policijski izvor kazao da je došlo do talačke krize unutar lokalne tiskare u gradu.

"Operacija je u tijeku u Dammartin-en-Goeleu, a mobilizirane su sve službe u području", rekao je Cazeneuve, dodajući da će daljnje operacije biti vođene "tijekom nadolazećih sati, nadolazećih minuta", prenosi Hina.

9.40 Nekoliko lokalnih francuskih medija javlja kako je sjeverno od Pariza, u blizini mjesta na kojemu su navodno viđeni teroristi, došlo do pucnjave.

AFP prenosi policijske izvore te navodi kako je došlo do talačke krize.

8.57 Islamska država pohvalila je napadače na redakciju lista Charlie Hebdo, nazivajući ih "herojima džihada".

8.50 Skoro 90.000 vojnika i policajaca uključeno je u lov na bjegunce.

8.35 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon, napad na redakciju lista Charlie Hebdo nazvao je napadom na našu zajedničku ljudskost.

8.20 Francuski ministar kulture zatražio je da se za list Charlie Hebdo izdvoji milijun eura, kako bi mu se osiguralo financiranje.

7.55 Telegraph javlja kako su iz sigurnosnih razloga hoteli i restorani u blizini šume zatvoreni.

7.50 Daily Mail prenosi kako su napadači pobjegli u šumu Ret, šumu veličine Pariza na sjeveru Francuske, dodajući kako bi potraga mogla trajati tjednima.

7.45 Braća Kouachi i dalje su u bijegu, pretpostavlja se da su pobjegli u šumu.

Podsjetimo, za pokolj su osumnjičeni 32-godišnji Cherif Kouachi i 34 godišnji Said Kourachi. Što se tiče 18-godišnjeg Hamyda Mouradija, koji se u zadnja dva dana navodio kao treći osumnjićenik, stanje stvari još nije potpuno jasno. Mouradi se predao policiji čim je vidio svoju sliku u novinama, a njegovi školski kolege tvrde kako je za vrijeme napada bio na nastavi. Na Twitteru je pokrenuo i kampanja podrške mladome muslimanu. Američki izvori potvrdili su kako je jedan od dvojice osumnjičenika, Said Kouachi, uvježbavao s Al Kaidom u Jemenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara