Pohod na Moskvu, Mesić: Ne smijemo napustiti rusko tržište; Vrdoljak: Drugi žele zauzeti naše mjesto

Pohod na Moskvu, Mesić: Ne smijemo napustiti rusko tržište; Vrdoljak: Drugi žele zauzeti naše mjesto

Screenshot: N1

SUTRA SE u Moskvi održava Gospodarski forum i investicijska konferencija, a sudjelovanje na tom ekonomskom događaju potvrdilo je oko 200 ruskih i 100 hrvatskih tvrtki, prenosi N1.

Na čelu hrvatske delegacije nalaze se ministar Gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Rusko tržište veoma je važno hrvatskim tvrtkama, osobito onima iz područja farmacije, prehrambene industrije, graditeljstva i proizvodnje strojeva, poručuju iz HGK-a.

Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. godine između Hrvatske i Rusije porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. godinu. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,05 milijarda dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara.

Mesić: Ne smijemo napustiti rusko tržište

Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, osvrnuo se na aktualne sankcije kojima je Rusija izložena od strane Europske unije.

"Nastavljamo poslove u onom dijelu koji nije pod sankcijama. Ne smijemo napustiti tržište", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HGK su poručili kako će Forum biti prigoda za postavljanje temelja za buduću suradnju, u kontekstu postojećih ograničenja.

Ivan Vrdoljak naglasio je kako se sve europske tvrtke trude održati gospodarsku suradnju u onim područjima koja nisu sankcionirana, kako bi se u budućnosti unaprijedili odnosi.

"Ne možemo čekati da sankcije prođu i onda očekivati da ćemo samo nastaviti gdje smo stali prije sankcija. Cijeli niz tvrtki s tržišta izvan EU jedva čeka priliku da se ubaci na naše mjesto. Zato Forum ima dva cilja - sačuvati gospodarsku suradnju, ali i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti", kaže ministar.

Danas proširena lista sankcija

Podsjetimo, Europska unija danas je proširila popis fizičkih i pravnih osoba pod sankcijama zbog umiješanosti u ukrajinsku krizu.

Odluka o sankcijama donesena je prošli ponedjeljak, ali primjena je odgođena za sedam dana. Dosadašnjem popisu dodano je 19 novih imena pojedinaca i devet pravnih osoba. Na crnoj listi sada se nalazi 151 građanin Rusije i regija u istočnoj Ukrajini koje su proglasile samostalnost te 37 ruskih kompanija.

Rusija: Sankcije su nerazumne

Nove sankcije Europske unije su "nerazumne i nelogične" nekoliko dana nakon summita u Minsku o Ukrajini, upozorilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Jedno je jasno - te odluke na koje će uslijediti prikladan odgovor u suprotnosti su sa zdravim razumom", upozorilo je rusko ministarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara