Pojačana kontrola? Vlade od Twittera sve više traže privatne podatke

Foto: Guliver Image/Getty Images

U POLUGODIŠNJEM izvješću korporacije Twitter stoji da je potražnja za privatnim podacima korisnika od strane nacionalnih vlada u 2013. porasla za 40 posto, tvrdi Reuters. Tri četvrtine od ukupno 1.157 zahtjeva dolazi iz SAD-a. Vlade najčešće traže e-mail ili IP adrese korisnika Twittera.

Slučaj u Francuskoj u kojem se pomoću Twitterovih podataka uspjelo ući u trag rasistima koji su se krili iza anonimnih korisničkih računa podigao je najviše prašine. Podsjetimo, Twitter je u početku odbio surađivati, no u konačnici je pod pritiskom suda pristao odati povjerljive podatke.

U izvješću su izostavljeni podatci koje su SAD zahtijevale u sklopu spornog "Domoljubnog akta" jer je tvrtkama zabranjeno objaviti bilo kakve podatke vezane uz procese koji spadaju pod "antiterorizam".

Otkada je Edward Snowden svijetu otkrio opseg prisluškivanja koje SAD provodi diljem svijeta, tvrtke poput Twittera svim snagama nastoje izbalansirati suradnju s vlastima i osiguravanje privatnosti korisnika.

Facebook i Microsoft već su odbili Snowdenove optužbe te su zatražili od vlade SAD-a dozvolu da transparentno objave broj sudskih zahtjeva koje su zaprimili kako bi javnosti pokazali da je njihova suradnja s vladom ograničena.  

Osim očekivano velikog broja zahtjeva za podacima u SAD-u, u prvoj polovici 2013. u Japanu je predano 87 zahtjeva, a u Velikoj Britaniji 26.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara