Pojavio se divlji poliovirus: Putujete li u Izrael obavezno provjerite jeste li cijepljeni protiv dječje paralize!

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO je zbog pojave polio virusa u Izraelu upozorio sve koji putuju u tu zemlju da treba provjeriti jesu li dovoljan broj puta cijepljeni protiv dječje paralize i jesu li koju dozu cjepiva primili u zadnjih 10 godina. Ukoliko nisu, treba izvršiti docjepljivanje.

"U Izraelu, koji je od 1988. godine slobodan od poliovirusa (postignuta eliminacija virusa iz cirkulacije među stanovništvom), u travnju ove godine otkriven je divlji polio virus u otpadnim vodama pri rutinskom uzorkovanju.

Od tada je detektiran divlji poliovirus tip 1 u 85 uzoraka otpadnih voda, prikupljenih sa 27 različitih lokacija u državi. Na temelju toga, u Izraelu je provedena akcija pregledavanja uzoraka stolice na polioviruse i nađeno je vironoštvo kod 42 osobe (4,4 posto pregledanih uzoraka). Oboljeli od dječje paralize nisu detektirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti procjenjuju da je rizik od međunarodnog širenja divljeg polio virusa tipa 1 iz Izraela `umjeren do visok` te preporučuju da osobe koje putuju u Izrael budu potpuno cijepljene protiv dječje paralize.

S tim u vezi, potrebno je putnicima koji planiraju putovanje u Izrael provjeriti cijepni status i svima koji ne mogu dokumentirati da su primili najmanje četiri doze trovalentnog cjepiva protiv dječje paralize (OPV ili IPV) ili im je prošlo više od deset godina od zadnje doze, treba dati prije puta jednu dozu IPV-a, u svrhu smanjenja rizika od importacije divljeg poliovirusa u Hrvatsku.

Također, podsjećamo da je dječja paraliza endemska u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji, te da je zadnjih mjeseci došlo do širenja dječje paralize iz navedenih endemskih zemalja u Centralnoafričku Republiku, Čad, Obalu bjelokosti, DR Kongo, Keniju, Liberiju, Mali, Niger, Somaliju i Ugandu, te gore navedene preporuke za cijepljenje putnika u Izrael vrijede i za putnike koji putuju i u ove zemlje", stoji u upozorenju Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara