Pokopan bivši gruzijski predsjednik Eduard Ševardnadze, simbol glasnosti i perestrojke

Pokopan bivši gruzijski predsjednik Eduard Ševardnadze, simbol glasnosti i perestrojke

Foto: Hina

NEKOLIKO stotina Gruzijaca okupilo se u nedjelju na pogrebu bivšega predsjednika države Eduarda Ševardnadzea koji je umro u ponedjeljak u 87. godini nakon teške bolesti te mu odalo počast, prenosi AFP.

Zapad je Ševardnadzea smatrao iznimno odvažnom osobom jer je bio jedan od onih koji su aktivno sudjelovali u okončanju Hladnoga rata. Nakon crkvenog obreda pogrebna povorka otpratila je bivšega sovjetskog diplomata, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova SSSR-a, do njegova posljednjeg počivališta.

Gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je pokopu prisustvovalo 28 stranih izaslanstava, a među istaknutim ličnostima ondje su bili nekadašnji šef njemačke diplomacije i vicekancelar Hans-Dietrich Genscher te bivši američki državni tajnik James Baker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Gruzija danas ne bi bila slobodna da nije bilo Eduarda Ševardnadzea i Mihaila Gorbačova", kazao je Baker.

"Ševardnadze je napravio nekoliko krupnih pogrešaka, no njegova uloga u povijesti iznimno je važna", rekla je za AFP 56-godišnja Gruzijka koja je prisustvovala pogrebu.

Bivši gruzijski predsjednik i sovjetski ministar vanjskih poslova imao je ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i padu komunizma. Kao ministar vanjskih poslova Mihaila Gorbačova u velikoj je mjeri pridonio zatopljavanju odnosa sa Zapadom prije pada Belinskog zida i raspada Sovjetskog Saveza. Bio je jedan od idejnih začetnika "perestrojke", programa reforme sovjetskog gospodarstva i politike.

Godine 1995., nedugo nakon što je preživio pokušaj atentata, izabran je za gruzijskog predsjednika. Osim trajnog problema separatizma, čekao ga je i politički spor sa susjednim državama oko naftovoda s obližnjih polja u Bakuu. Korupcija je i dalje cvjetala pa su od njega tražili još veće reforme. Kriza je kulminirala u studenome 2003. kada je, nakon osporavane pobjede na predsjedničkim izborima, svrgnut narodnom revolucijom.

Njegovi kritičari, koji su zauzeli gruzijski parlament, optužili su ga da je jednako korumpiran i nedemokratski kao i njegovi prethodnici. Nije imao drugog izbora nego podnijeti ostavku. "Mislim da je moja ostavka bila jedini način da se izbjegne krvoproliće", kazao je. Čovjeka koji je, po vlastitim riječima, pridonio kraju Hladnog rata, oslobođenju središnje Europe, ujedinjenju Njemačke i demokratizaciji SSSR-a, tako su igrom sudbine s vlasti srušili ljudi čije je poimanje demokracije bilo radikalno suprotno njegovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara