Pola godine bezglave hrvatske policije

Pola godine bezglave hrvatske policije

Foto: Damir Krajač (Cropix)

PRIJE šest mjeseci smijenjen je Oliver Grbić, glavni ravnatelj policije. Od Grbićeve smjene pa do danas policija je gotovo pa bezglava s obzirom da je za vršitelja dužnosti ravnatelja policije imenovan Dražen Vitez, a natječaj za glavnog ravnatelja policije pod budnim je okom EU i dalje traje.

Podsjetimo kako su se za glavnog ravnatelja policije uspješno kandidirali Jakob Bukvić, Dragutin Cestar, Ivica Cetina, Vlado Dominić, Vladimir Faber, Ivan Katalinić, Željko Prša, Miroslav Puž , Marko Rašić i Dražen Vitez.

Faber i Dominić najizgledniji kandidati

"Prema MUP-ovim kuloarima, najizgledniji su kandidati ipak Vlado Dominić, trenutačno tajnik kabineta ministra i Vladimir Faber, bivši glavni ravnatelj policije i državni tajnik, ali u 'igri' su još i Dražen Vitez, trenutačno v.d. ravnatelja policije, i Dragutin Cestar, sadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u PU Istarskoj", piše Objektiv dodajući kako je prema MUP-ovim kuloarima, Dominić izgledan kandidat jer je, osim što je sada tajnik Ostojićeva kabineta, blizak i SDP-u i to bivšim ministrima Željki Antunović i Šimi Lučinu, a problem u mogućem imenovanju predstavlja činjenica da ne ispunjava uvjete propisane natječajem. Naime, nema deset godina radnog
iskustva na rukovodećem mjestu u policiji, već jedino iskustvo na mjestu voditelja Službe 92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Faber po volji je EU. Do sada se dokazao svojom neovisnošću, samostalnošću, profesionalizmom i beskompromisnim najavama obračuna s korupcijom i kriminalom zbog kojih je i svojevremeno stradao.  Podsjetimo kako je Faber smijenjen nakon izjave o korupcije da je "govno dosad bilo zamotano u celofanu" te ga je pokušao 'raspakirati' pokazavši interes za detaljnom istragom "afere kamioni".

Vitez iz sjene

"Vitezove šanse za imenovanje ravnateljem policije prvenstveno se vežu uz njegovo odrađivanje dužnosti v.d. ravnatelja policije u doba mandata Olivera Grbića, kada se Dražen Vitez dokazao kao čovjek iz sjene koji može 'odraditi' posao kada mu se 'gada' bavi i drugim stvarima. No, najveća je misterija – navodno favoriziranje Dragutina Cestara za ravnatelja policije. Mnogi vjeruju da je inzistiranje na njegovu izboru posljedica nekog političkog 'deala', jer Cestar nije ostavio ozbiljnijeg traga u operativnom poslu na nacionalnoj razini. Kao joker ministra spominje se Miroslav Puž, bivši profesionalac u SSOH i koji je u doba Račanove Vlade bio načelnik PU Koprivničko-križevačke, iako za isto radno mjesto nije imao potrebno zvanje.", navodi Objektiv dodajući da u pozadini izbora novog ravnatelja policije već su se pojavili i novi izvori koji tvrde da mnogi od prihvaćenih kandidata ne zadovoljavaju u potpunosti tehničke uvjete natječaja kojim je propisano da budući glavni ravnatelj mora imati visoku stručnu spremu, najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina na radnom mjestu rukovodećeg policijskog službenika, te zvanje glavnoga policijskog savjetnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara