Policija: Ubojica iz Židovskog muzeja u Bruxellesu bio je dobro pripremljen

Policija: Ubojica iz Židovskog muzeja u Bruxellesu bio je dobro pripremljen

Screenshot: YouTube

DVOJICA Izraelaca i Francuskinja ubijeni su u subotu u napadu na Židovski muzej u Bruxellesu što ga je izveo dobro pripremljen muškarac koji je djelovao sam, a njegov identitet još nije poznat, izvijestila je u nedjelju glasnogovornica državnog odvjetništva Ine Van Wymersch.

U napadu je teško ozlijeđena i jedna osoba belgijske nacionalnosti koja je danas u kritičnom stanju, rekla je glasnogovornica dodavši kako su "sve opcije još otvorene" te da državno odvjetništvo može samo potvrditi kako je riječ o "terorističkom ili antisemitskom činu".

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad niti je napadač identificiran. Belgijska policija potencijalnim očevicima uputila je poziv da se jave ukoliko nešto znaju o ubojstvima.

"Snimku smo analizirali cijelu noć. Počinitelj je bio sam, naoružan i dobro pripremljen. Sve građane pozivamo na suradnju kako bismo doznali njegov identitet", rekla je Van Wymersch, a prenio AFP.

Žrtve mržnje protiv Židova?

Dvije žrtve napada na Židovski muzej u Bruxellesu u kojem su u subotu poginule tri osobe, a jedna je teško ranjena i životno ugrožena, izraelski su turisti, izjavio je u nedjelju glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

"Izraelski par od 50-ak godina koji živi u Tel Avivu, a turistički je boravio u Bruxellesu žrtva je napada", kazao je glasnogovornik Yigal Palmor ne navodeći njihov identitet.

"Imamo povjerenja u belgijske vlasti, posebno pravosuđe i policiju, da će rasvijetliti taj užasan zločin", istaknuo je glasnogovornik.

Pucnjava u Židovskom muzeju u Bruxellesu rezultat je "poticanja na stalnu mržnju" protiv Židova i Izraela, kazao je u subotu navečer izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Stalno slušamo klevete i laži protiv izraelske države na europskom tlu dok se sustavno zanemaruju zločini protiv čovječnosti i ubojstva počinjena u našoj regiji", optužio je Netanyahu u priopćenju.

"Naš odgovor na tu hipokriziju je stalno utvrđivanje istine i nastavak bespoštedne borbe protiv terorizma", dodao je premijer.

Barroso: Ovo je napad na europske vrijednosti

Napad na Židovski muzej u Bruxellesu osudio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nazvavši ga napadom "na europske vrijednosti", izvijestio je dpa.

"Vijest o pucnjavi u kojoj su život izgubile tri nedužne osobe u središtu Bruxellesa šokirala me. Oštro osuđujem činjenicu da se pucnjava dogodila ispred vjerskog centra u srcu Europe. To je napad na europske vrijednosti, što ni u kojem slučaju ne možemo tolerirati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju navečer u Bruxellesu će se u znak poštovanja prema žrtvama jučerašnjeg napada u 19.00 sati po lokalnom vremenu održati bdijenje uz zapaljene svijeće. "Bdijenje solidarnosti" održat će se u ulici u kojoj je smješten Židovski muzej, napisala je na svojoj Facebook stranici gradska vijećnica Viviane Teitelbaum.

"Danas smo svladani tugom i nevjericom. Imamo povjerenje u naše sudstvo i policiju i nadamo se da će što prije pronaći počinitelja ove strašne tragedije", piše na internetskoj stranici Židovskoga muzeja u Bruxellesu te se dodaje da uprava muzeja "nema ni informaciju ni objašnjenje za motive ovog strašnog zločina".

Članovi uprave muzeja u danima koji slijede raspravljat će o sigurnosti muzeja koji će biti ponovno otvoren za posjetitelje u utorak.

Počeli izbori u Belgiji koja je šokirana napadom na židovski muzej

Birališta su u nedjelju otvorena u Belgiji koja osim 21 zastupnika za Europski parlament održava i savezne te pokrajinske izbore ključne za budućnost te zemlje koja k tomu na birališta izlazi šokirana jučerašnjim smrtonosnim napadom na Židvoski muzej u Bruxellesu.

"Nema nikakvog elementa koji bi mogao upućivati na opasnost po stanovništvo koje će danas izaći na birališta", rekla je ministrica unutarnjih poslova Joelle Miquet komentirajući napad na Židovski muzej počinjen u subotu poslije podne u Bruxellesu.

U napadu su tri osobe ubijene, među kojima židovski bračni par turista iz Tel Aviva, a jedan muškarac teško ranjen bori se za život pošto je nepoznati napadač otvorio vatru pred muzejom. Napad je šokirao kraljevinu Belgiju i državu Izrael.

Papa Franjo osudio "zločinački čin antisemitske mržnje"

Papa Franjo je u nedjelju u Tel Avivu osudio "zločinački čin antisemitske mržnje" i izrazio svoje "iskreno žaljenje" zbog žrtava napada na Židovski muzej u Belgiji u kojemu su u subotu u Bruxellesu poginule tri osobe, ocijenivši da "ne smije biti mjesta" antisemitizmu.

"Iskreno sam žalostan, moje misli su upravljene onima koji su izgubili život u napadu u Bruxellesu. Njihove duše povjeravam Bogu", rekao je poglavar Katoličke Crkve odstupivši od pripremljena teksta govora koji je održao nakon dolaska u Izrael u nazočnosti predsjednika Shimona Peresa i premijera Benjamina Netanyahua.

Na svečanosti u zračnoj luci u Tel Avivu papa Franjo se zauzeo za "odgoj u kojemu nema mjesta antisemitizmu i bilo kakvu izražavanju neprijateljstva, diskriminacije i nesnošljivosti prema osobama i narodima".

Sveti Otac je u govoru opetovao pred izraelskim čelnicima da "rješenje s dvjema državama" koje je zagovarao u Betlehemu u nazočnosti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, mora "postati stvarnost a ne ostati san".

"Opetujem poziv koji je s ovog mjesta uputio Benedikt XVI: neka svi priznaju da država Izrael ima pravo da postoji, da uživa u miru i u sigurnosti u međunarodno priznatim granicama. Neka se također prizna da palestinski narod ima pravo na nezavisnu domovinu, da živi dostojanstveno i slobodno putuje. Neka rješenje s dvjema državama postane stvarnost a ne ostane san", poručio je.

Papa je usto ocijenio da je njegov posjet memorijalnom centru Yad Vashemu u ponedjeljak bio "posebno dirljiv trenutak" u njegovu putovanju. Taj je centar izgrađen u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu.

"Ta nam tragedija i danas pokazuje dokle može ići ljudska zloća kada, potaknuta pogrješnim ideologijama, zaboravlja na temeljno dostojanstvo svake osobe koja zaslužuje bezuvjetno poštovanje, bez obzira kojemu narodu pripada i koju vjeru ispovijeda", kazao je.

"Molim Boga da se više nikada ne dogodi takav zločin kojega su žrtve bili i toliki kršćani i drugi ljudi", naglasio je Sveti Otac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara