Policija uoči Martinja apelira na vozače: Vožnjom u pijanom stanju ne ugrožavate samo sebe, već i druge!

Policija uoči Martinja apelira na vozače: Vožnjom u pijanom stanju ne ugrožavate samo sebe, već i druge!

Ilustracija: Arhiva

U POVODU Martinja, praznika krštenja mladog vina koji ove godine pada u ponedjeljak, policija će već od sutra pojačano nadzirati i kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola, doznaje se u MUP-u.

Najveću pozornost nesavjesnim vozačima koji za upravljač sjednu nakon nekoliko čašica mladog vina policija će posvetiti tijekom vikenda kada se očekuje i najveći broj martinjskih zabava. Osim toga, statistike pokazuju da su vikendi i inače kritični dani u tjednu kada se događa najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Policija upozorava da je najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama brzina koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podaci zagrebačke policije pokazuju da su u najvećem hrvatskom gradu i njegovoj okolici vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali u svakoj devetoj prometnoj nesreći te da su gotovo trećinu nesreća s poginulim osobama skrivili "pijani" vozači. Najveći broj ih je pritom imao više od 1,5 primila alkohola.

U policiji podsjećaju da na sve vozače kojima izmjere preko 1,5 promila ili odbiju provjere na alkohol, uz pripisane kazne primjenjuje i "posebne mjere" - vode ih na "triježnjenje", a potom ih uhićuju i uz optužni prijedlog privode sucu za prekršaje.

Pred suca se izvode i vozači ulovljeni u drugim teškim prekršajima kao što su vožnja bez dozvole, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom smjeru na autocesti i slično.

Vozačima sklonima alkoholu policija savjetuje da ne zaborave da za vožnju pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan te da koriste taksije kako ne bi postali "crna statistička brojka".

"Ne činite u ime sv. Martina ono s čime svetac nije imao nikakve veze i zbog čega bi kasnije požalili, a imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu", ističu u policiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara