Policija upozorava na povećan broj provala u domove

Policija upozorava na povećan broj provala u domove

Ilustracija: Arhiva

U VRIJEME nadolazećih godišnjih odmora povećana je opasnost od krađa i provala u domove jer mnogi građani izbivaju iz svojih kuća, pogotovo u šestom i sedmom mjesecu, upozoravaju iz PU zagrebačke.

Upravo zbog tih povećanih rizika, iz PUZ-a upozoravaju građane na opasnosti od provala i ukazuju na važnost samozaštitnog ponašanja. Pripremili su letak za građane s uputama kako se zaštiti od kradljivaca i provalnika, koji će se distribuirati putem Vijeća za prevenciju Grada Zagreba. Danijel Žugel načelnik krim policije PUZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uputa nekakva građanima je da razvijaju dobrosusjedske odnose. Sezona je godišnjih odmora, pa bi bilo dobro kroz takav nekakav dobrosusjedski odnos, da im netko uzima poštu, upali svjetlo u stanu , pregleda da li je sve u redu i da se na taj način onda smanji rizik od ovih kaznenih djela, dakle provala u domove. "

Najčešće se obijaju vrata, ali lopovi ulaze i kroz otvorene balkone i prozore, pa je važno dobro ih zaključati čak i ako se radi o protuprovalnim vratima. Popišite serijske brojeve vrijednih predmeta, a za vrijedne predmete ugradite sef. Ukoliko do provale ipak dođite, po mjestu događaja krećite se što manje, kako ne bi uništavali tragove te odmah nazovite 192.

U prvih pet mjeseci ove godine, zabilježene su 773 provale u domove što je za 2,2% više nego u istom razdoblju prošle godine, ali porasla je i stopa razriješenosti ovakvih zločina i to za 1,3% u odnosu na prošlu godinu, zaključuje Žugel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara