Policija vraća selu u Italiji dijelove crkve koju je umjetnik rastavio i pokušao odnijeti u muzej u New York

Foto: ilquotidianocalabria.it

TALIJANSKA policija je objavila u subotu da vraća selu na jugu Italije dijelove crkve koju je rastavio jedan umjetnik da bi ju sastavio u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, objavila je policija u subotu.

Talijanski umjetnik Francesco Vezzoli je prošle godine rastavio i brižljivo zapakirao dijelove crkve napuštene krajem XIX. stoljeća u malom mjestu Montegiordano na Kalabriji, za koju je govorio da je kupio, s namjerom da ju sastavi u MoMA-i u New Yorku.

Ali stanovnici sela su podigli tužbu i upozorili na povredu kulturne baštine Italije i uprava za kulturnu baštinu grada Cosenza je otvorila istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Teret broda koji je trebao prevesti rastavljenu crkvu u Sjedinjene Države je zaplijenjen u listopadu 2013. i dijelovi crkve, u 11 spremnika, pohranjeni su u jedan hangar luke Gioia Tauro.

U priopćenju policije se precizira da teret broda namijenjen MoMA PS1 na Long Islandu nije imao dozvolu za izvoz.

Francesco Vezzoli (42), poznati umjetnik i filmski djelatnik želio je rekonstruirati crkvu u sklopu svog projekta: "Trojstvo: umjetnost, vjera, glamour", koji donosi niz izložbi u MoMA-i, u Muzeju suvremene umjetnosti (MOCA) Los Angelesa i u Nacionalnom umjetničkom muzeju XXI. stoljeća (MAXXI) u Rimu.

Kada je počela rasprava Francesco Vezzoli je rekao da je preko interneta kupio crkvu u Montegiordanu i da je dobio sve dozvole koje mu omogućuju prijevoz u New York.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara