Političari cenzuriraju internet: Kome smeta Kanađanin koji se pomokrio na putovnicu i bacio je u WC?

Ilustracija: Arhiva

GOOGLE je jučer objavio svoje peto polugodišnje izvješće o transparentnosti u kojem su zaključili da su vlade povećale broj svojih zahtjeva za "skidanje" sadržaja sa interneta, a uglavnom se ti zahtjevi odnose na politički sadržaje koji korisnici "ne bi trebali vidjeti".

"Kao i svaki puta ranije, traže od nas da skidamo političke sadržaje", kazala je Dorothy Chau te dodala da je to zabrinjavajuće ne samo zato što se riskira sloboda govora, nego i zato što su sve više zahtjeve počele slati države od kojih se to ne očekuje - zapadne demokracije koje se ne povezuje sa cenzurom.

Dvostruko više zahtjeva za skidanje sadržaja

Broj zahtjeva se udvostručio u drugoj polovici prošle godine, a na listi zemalja koje su se prvi puta upisale u neslavnu listu cenzora našle su se Ukrajina, Jordan i Bolivija. Od početka srpnja pa do kraja prosinca prošle godine Google je ispoštovao oko 65 posto od 467 sudskih naloga za skidanje materijala i oko 47 posto od više od 561 zahtjeva koji nisu imali sudsku potvrdu.

"Primijetili smo da nas vladine agencije iz različitih država ponekad traže da uklonimo politički sadržaj koje su naši korisnici postavili na naše stranice", kazala je Chou. Španjolski regulatori su zatražili od Googlea da skine 270 rezultata pretrage koji su vodili na blogove i članke u novinama koji su se odnosili na privatne i javne osobe, među njima gradonačelnike i državne tužitelje.

U Brazilu na internetu nema mjesta za ismijavanje izbornih kandidata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Poljskoj je jedna državna ustanova tražila da se uklone poveznice na stranice koje su je kritizirale. Chau je kazala da nisu ispunili zahtjeve za skidanje tih sadržaja u obje države. Izborni sud u Brazilu naredio je Googleu da sa svoje društvene mreže Orkut skine četiri profila zbog političkog sadržaja koji se na njima nalazio. Široko postavljeni zakoni o kleveti u Brazilu dozvoljavaju da sudovi mogu narediti Googleu da makne čak i istinite informacije s interneta. Zakon čak zabranjuje prikazivanje parodija kandidata tijekom izbora pa su dobili i zahtjeve da se maknu materijali slavnih komičara.

Među zahtjevima koje je dobio Google bio je i onaj od kanadskih dužnosnika koji su tražili da se YouTubea skine snimka kanadskog državljana koji se pomokrio na svoju putovnicu i bacio je u WC te potom pustio vodu da je odnese. Za 49 posto se povećao broj zahtjeva za skidanje materijala u Indiji u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Pakistansko Ministarstvo informacijske tehnologije zatražilo je od Googlea da sa YouTubea skine filmiće na kojima se na satiričan način prikazuje vojska i visoki dužnosnici. Google se oglušio na taj zahtjev.

Pakistan čuva monarhiju, a Turska osnivača moderne države

No, pristali su maknuti pet snimaka koje su navodno promovirane terorizam na zahtjev Britanske udruge policijskih službenika. Tajlandsko Ministarstvo informiranja, komunikacije i tehnologije tražilo je da se sa YouTubea skine čak 149 snimaka zato što se navodno u njima vrijeđa monarhija. Google je 70 posto tih snimaka "zamračio", ali samo za područje Tajlanda, dok ih je ostatak svijeta i dalje mogao vidjeti.

Turska informacijska agencija tražila je da se nešto poduzme u vezi filmića o osnivaču moderne Turske, a Google ih je maknuo samo za područje te države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara