Poljoprivrednici zasadili 14 posto više pšenice nego lani, nasadi uljane repice smanjeni za 37 posto

Poljoprivrednici zasadili 14 posto više pšenice nego lani, nasadi uljane repice smanjeni za 37 posto

Foto: Vlado Kos/Cropix

U HRVATSKOJ je ove godine površina zasijana pšenicom povećana za 14 posto u odnosu na prošlu godinu, a hrvatski su poljoprivrednici ove godine posadili i više krumpira, suncokreta i šećerne repe u odnosu na prethodnu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema ranim procjenama površine važnijih usjeva u 2012. Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je pšenica zasađena na 180 tisuća hektara u odnosu na 158 tisuća hektara zasađenih prošle godine što je povećanje za 14 posto. Povećanje zasada krumpira je 6 posto (12 tisuća hektara u odnosu na 11 tisuća prošle godine), a suncokreta i šećerne repe za 5 posto. Suncokret je zasađen na 34 tisuće hektara, a šećerna repa na 24 tisuće.

Najveću površinu u Hrvatskoj prekriva kukuruz. Njime je, naime, zasađeno čak 310 tisuća hektara, ali to je za 5 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Pad se očituje i u usjevima soje (58 tisuća hektara, 7 posto manje), a najveći je zabilježen što se tiče uljane repice. Njime je zasađeno 12 tisuća hektara što je za 37 posto manje nego u 2011. godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara