Poljska osuđena zbog tajnih zatvora CIA-e u kojima su brutalno mučeni osumnjičeni za 11. rujna

Poljska osuđena zbog tajnih zatvora CIA-e u kojima su brutalno mučeni osumnjičeni za 11. rujna

Foto: US Army

EUROPSKI sud za ljudska prava Europski sud za ljudska prava (ECHR) je danas objavio da je odbacio priziv Poljske na presudu za suučesništvo u programu tajnih zatvora CIA-e.

Sud u Strasbourgu u 24. srpnja prošle godine osudio je Varšavu jer je dozvolila mučenja na svom teritoriju 2002. i 2003. jednog Palestinca i jednog Saudijca, prije njihova prebacivanja u američku bazu Guantanamo na Kubi gdje se i dalje nalaze, čime je prekršila ljudska prava i međunarodne konvencije.

Poljske vlasti su osporile tu odluku i tražile ponovno razmatranje predmeta. U ponedjeljak je priziv odbijen i presuda je konačna.

Europskom sudu su se obratili 43-godišnji Palestinac Abu Zaubaydah, za kojeg se smatralo da je zamjenik čelnika al Qaede Osame bin Ladena i 49-godišnji Saudijac Abd al-Rahim al-Nashiri, kojeg je Washington smatrao jednim od glavnih članova al Qaede.

CIA mučila simulacijom utapanja

Njihovi odvjetnici su se istaknuli da su oni tajno zadržani nekoliko mjeseci 2002. i 2003. u Poljskoj gdje su mučeni, posebice tehnikom simulacije utapljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U presudi iz srpnja prošle godine donešenoj jednoglasno, europski suci su ocijenili da su mučenja izveli američki a ne poljski agenti, ali Poljska je ipak olakšala proces i stvorila uvjete za provođenje mučenja, te ništa nije poduzela da ih spriječi.

Poljska vlada odbija priznati postojanje tajnog programa na svom teritoriju i skriva se iza tajnosti pravne istrage pokrenute 2008. koja je i dalje otvorena.

Poljska prva zemlja EU osuđena za ovu aferu

U Varšavi su branitelji ljudskih prava pozdravili "povijesnu presudu", a Amnesty International ističe da je Poljska prva zemlja EU osuđena zbog sudjelovanja u toj aferi.

Poljski ministar vanjskih poslova Marcin Wojciechowski je rekao da "sada imaju presudu koju treba primijeniti", prenosi agencija PAP.

Prema inicijativi organizacije Open Society Justice, više od 50 zemlja je surađivalo s Washingtonom nakon 11. rujna 2001. na programu "tajnih zatvora".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara