Poljska s proslavom pobjede nad nacističkom Njemačkom ne želi povrijediti ponos Rusije

Poljska s proslavom pobjede nad nacističkom Njemačkom ne želi povrijediti ponos Rusije

Foto: FAH

POLJSKOJ nije namjera povrijediti ponos Rusije organizacijom međunarodnog susreta u povodu obilježavanja, 8. ožujka, 70. godišnjice pobjede nad nacističkog Njemačkom, izjavio je poljski predsjednik Bronislaw Komorowski.

Međunarodni susret posvećen obilježavanju završetka Drugoga svjetskog rata koji će se organizirati u Weterplatteu blizu Gdanjska, konkurirat će tradicionalnom vojnom defileu na Crvenom trgu kojim Rusija obilježava isti događaj. Moskva je takvu odluku kritizirala jer u njoj vidi antiruski potez.

I tjedan dana nakon što je Komorowski održavanje susreta, napetosti između Varšave i Moskve i dalje su snažne. U poljsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je pozvan ruski veleposlanik kojemu je uložena prosvjedna nota zbog oštrih izjava zamjenika ruskoga ministra vanjskih poslova Grigorija Krasina protiv šefa poljske diplomacije Grzegorza Schetyne.

Schetyna je kazao da Moskva nema monopol na proslavu te da smatra da na nju imaju jednako pravo i London i Berlin.

Komorowski je u intervju za radio Tok FM pokušao smanjiti napetosti kazavši kako nema namjeru spriječiti Rusiju u proslavi vojne pobjede niti ovom odlukom povrijediti njezin ponos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret u Gdanjsku trebao bi početi okupljanjem povjesničara, no i europskih političara, bivših i aktualnih s ciljem "usvajanja zajedničkog stajališta o temeljima i perspektivama europske integracije kao jamstva za mir i red", rekao je poljski predsjednik.

"Ruska vojska nije vojska mira"

"Alternativa susretu u Gdanjsku je proslava vojne pobjede bivšega SSSR-a, čiji je nasljednik Rusija. Ruska vojska nije vojska mira, kako se moglo vidjeti na Krimu i na istoku Ukrajine", podsjetio je Komorowski.

Ponovno istaknuvši kako priznaje ulogu koju su Sovjeti imali u "oslobađanju Auschwitza i okončanju Hitlerove okupacije Poljske" Komorowski je branio pravo Poljaka da izraze vlastitu viziju povijesti. "Imamo pravo i zadaću kazati da u Poljskoj završetak rata nije rezultirao slobodom", rekao je.

Prošli je tjedan predstojnik ureda ruskoga predsjednika Sergej Ivanov poljski plan nazvao nastojanjem da se brojnim europskim čelnicima onemogući dolazak 9. svibnja u Moskvu gdje se Dan pobjede proslavlja 9. svibnja, a ne 8. svibnja kao u ostalim zemljama te da je to prigoda za održavanje velikoga vojnog defilea na Crvenom trgu.

Rusija je izvijestila da je već potvrđen dolazak na proslavu dvadesetak stranih čelnika među kojima su kineski predsjednik Xi Jinping i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara