Ponor hrvatske poljoprivrede: U dvije godine izgubljeno 9000 radnih mjesta

Ponor hrvatske poljoprivrede: U dvije godine izgubljeno 9000 radnih mjesta

Foto: FAH

DVIJE godine nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, hrvatska poljoprivreda nije se osobito iskazala, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, javlja RTL.

Na konferenciji Snaga hrvatske hrane stručnjaci su upozorili da je u poljoprivredi u posljednje dvije godine izgubljeno čak 9.000 radnih mjesta. Najgore je u mljekarstvu i stočarstvu. Usto, Hrvatska proizvodi puno manje kukuruza, mlijeka i pšenice od ostalih 27 država članica Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem s kojim se Hrvatska nosi je i velik uvoz hrane, koja bi se prema klimatskim uvjetima mogla proizvoditi i kod nas, no svejedno je uvozimo.

Premalo proizvodimo, a previše uvozimo

Ako usporedimo Hrvatsku i Mađarsku, hrvatska krava godišnje daje oko 4.500 litara mlijeka, dok ona mađarska oko 7.000 litara mlijeka. U Mađarskoj ima mnogo više muznih krava (255.000) nego u Hrvatskoj (159.000), a rezultat te situacije je viša otkupna cijena sirovog mlijeka u Hrvatskoj - 0.34 eura po litri. Otkupna cijela sirovog litre mlijeka u susjednoj Mađarskoj je 0,28 eura po litri. Usto, PDV je u Mađarskoj mnogo niži u toj oblasti gospodarstva.

Iako Hrvatska ima ogromne poljoprivredne površine, proizvodi samo 4,5 tona pšenice po hektaru, dok puno manja Belgija proizvodi čak 9 tona po hektaru. Kada je riječ o kukuruzu, Hrvatska proizvodi pet tona po hektara, a Austrija s mnogo nepovoljnijim klimatskim uvjetima, proizvodi 11 tona kukuruzu po hektaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara