Popustio pod pritiskom 1.000 umjetnika: Castro oslobodio kubansku umjetnicu-disidenticu

Popustio pod pritiskom 1.000 umjetnika: Castro oslobodio kubansku umjetnicu-disidenticu

Screenshot: YouTube

KUBANSKA umjetnica-disidentica Tania Bruguera puštena je iz pritvora nakon što je otvoreno pismo kubanskom predsjedniku Raulu Castru, u kojem se poziva na njezino oslobađanje, potpisalo više od tisuću umjetnika iz čitavoga svijeta.

Ona je prije nekoliko dana pritvorena s drugim kubanskim disidenatima optuženima da su američki plaćenici. Za 30. prosinca planirala je održati interaktivni nastup na havanskom Trgu revolucije što je vlast proglasila političkom provokacijom i pritvorila ju te ju pustila isti dan. Tada je uhićen i veći broj disidenata.

Bruguera je ponovno pritvorena kad je u četvrtak otišla pred zatvor zahtijevajući puštanje ostalih disidenata.

Umjetnička solidarnost na djelu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gotovo 1.300 umjetnika potpisalo je pismo Castru izražavajući duboku zabrinutost kubanskom reakcijom na njezinu predstavu koje se nije održala jer je pritvorena.

Bruguera, koja nastupa na Kubi te u Europi i SAD-u, kazala je za Reuters kako joj je nakon prvog uhićenja oduzeta putovnica.

"Čvrsto vjerujemo da je njezino pritvaranje i oduzimanje kubanske putovnice neprimjereni odgovor na bavljenje umjetnošću kojom je željela otvoriti prostor za javnu raspravu", navodi se u pismu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara