Porast depozita u bankama: Građani u godinu dana uštedjeli 5 milijardi kuna

Foto: Hina
 
UKUPNI depoziti poslovnih banaka nastavili s godišnjim stopama rasta, pokazuju posljednji podaci HNB-a za lipanj.
 
Ukupni depoziti na kraju lipnja iznosili 235,2 milijardi kuna što u odnosu na prošlogodišnji lipanj predstavlja rast za 2,9% (6,7 milijardi kuna). S obzirom da devizni depoziti čine preko 78% ukupnih štednih i oročenih depozita rast prosječnog tečaja EUR/HRK (+1%) na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza, navodi se u analizi RBA.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadalje, godišnjem rastu depozita prvenstveno je pridonio rast depozita stanovništva koji i ukupnim depozitima čini udio od preko 84%, ali i godišnji rast depozita lokalne države i ostalih financijskih posrednika dok su depoziti poduzeća, pomoćnih financijskih institucija i društva za osiguranje i mirovinskih fondova zabilježili godišnje stope pada.
 
Depoziti stanovništva dosegli su 163,5 milijardi kuna što je 3,2% više u odnosu na isti mjesec prošle godine odnosno predstavlja rast za 5 milijardi kuna. Depoziti poduzeća su s druge strane iznosili 22,5 milijarde kuna što predstavlja godišnji pad od 0,9% (-214,9 milijuna kuna).
 
Na mjesečnoj razini zabilježen ja blagi rast od 0,3% ukupnih depozita čemu je prvenstveno pridonio rast depozitnog novca za 4,5% odnosno 1,8 milijardi kuna u odnosu na svibanj.
 
"U nastavku godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta depozita pri čemu će rast depozita poduzeća biti ograničen iscrpljenošću domaćeg korporativnog sektora i otežanih uvjeta poslovanja dok bi sektor stanovništva mogao i dalje odgađati kupovinu luksuznijih dobara i svoje viškove držati u obliku depozita. Rastu kunskog izraza depozita mogao bi pridonijeti očekivani blagi rast tečaja EUR/HRK u ovoj godini.", smatraju analitičari RBA.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara