Porezna reforma najavljena za listopad: Plaće veće za 30 do 1420 kuna

Foto: FAH

POREZNA reforma koja se već dugo najavljuje, još od odlaska ministra financija Slavka Linića ovog proljeća, mogla bi uskoro ugledati svjetlo dana i to već u listopadu. RTL i HRT objavili su večeras, pozivajući se na neslužbene izvore u Banskim dvorima, kako porezna reforma ujedno znači i veće plaće.

Oporezivanje od 13.200, a ne 8800 kuna

"Vlada želi neoporezivi iznos plaće podići s 2200 na 2600 kuna. Procjenuje se da bi to onima s najnižim prihodima plaću podignulo za oko 80 kuna. S  poreznim bi izmjenama trebao profitirati i srednji sloj kojima bi se najviša porezna stopa od 40 posto ubuduće primjenjivala na one s plaćom iznad 13.200 kuna, a ne kao dosad na one s 8800 kuna. Toj kategoriji građana plaće bi se mogle povećati za nekoliko stotina kuna", objavio je danas HRT pozivajući se na neimenovane izvore u Banskim dvorima.

Isti izvor podsjeća da oko 60 posto BDP-a čini potrošnja građana, a svakako je i dizanje PDV-a na 25 posto utjecalo na potrošnju građana.

RTL Televizija je objavila, pozivajući se također na neslužbene izvore u Banskim dvorima kako bi plaće mogle rasti od 30 do čak 1400 kuna na mjesec. Prenose informaciju kako su u Vladi uvjereni da će financijsko jačanje srednjeg sloja potaknuti potrošnju, a mjere stupaju na snagu već u listopadu nakon rebalansa proračuna.

Veće plaće i do 1420 kuna

Kao i HRT i RTL-ovi izvori tvrde kako će se neoporezivi dio povećati na 2600 kuna, a najviši porez plaćat će samo oni s plaćama većima od 13.200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Okvirni izračun kaže da bi minimalac rastao za 30-ak kuna mjesečno, plaća od 5500 kuna za 360 kuna, ona od 9200 kuna za čak 750 kuna, a sve plaće veće od 11.300 kuna digle bi se za čak 1420 kuna", objavio je večeras RTL.

I do 2 milijarde kuna manje

Ministar Lalovac očekuje da bi takva reforma smanjila proračunske prihode za oko 2 milijarde kuna što bi se moglo nadoknaditi većom potrošnjom, ali i ukidanjem olakšica na reinvestiranu dobit.

Valjan naglasiti da je Lalovac najavio smanjivanje obujma plaća u javnom sektoru  što bi se trebalo postići kroz rebalans i centralni obračun plaća.

"Oko 31 milijarde kuna za plaće u javnom sektoru je prevelik iznos u šestoj godine recesije. Govorimo da nema lienarnog smanjenja plaća, ali će se morati preispitati sustav plaća" smatra ministar financija prenosi HRT koji dodaje da ako bi se Vlada vodila preporukama Svjetske banke obujam plaća u javnom sektoru trebalo bi smanjiti barem za iznos od 7 milijardi kuna, što je u ovom trenutku, čini se, ipak nemoguća misija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara