Porezna uprava: Sustav za fiskalizaciju je stabilan i radi bez smetnji

Porezna uprava: Sustav za fiskalizaciju je stabilan i radi bez smetnji

Foto: Arhiva

IZ POREZNE uprave su priopćili da su od 27. prosinca u 10 sati obveznicima fiskalizacije u prvoj fazi omogućili pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije. Tako je sustav od 27. prosinca od 10 sati do 30. prosinca u 10 sati zaprimio 1.591.372 zapisa za račun od 2.377 različitih OIB-a, te 16.078 zapisa poslovnih prostora od 3.219 različitih OIB-a.

Iz Porezne uprave naglašavaju da od početka produkcijskog rada nije bilo niti jednog prekida u radu sustava fiskalizacije, niti je sustav radio otežano na bilo koji način. Porezna uprava na dnevnoj bazi ima uvid u broj zaprimljenih računa, broj obveznika fiskalizacije koji ih izdaju te broj poslovnih prostora koji se spajaju na server Porezne uprave.

Čavlović Smiljanec: Spremni smo za fiskalizaciju

S 1. siječnja kreće sustav fiskalizacije. Sve je spremno, poduzetnici su se pripremili, kažu u Ministarstvu financija. Tvrde i da su dosadašnji prigovori neosnovani. Evo što o tome kaže ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Produkcija sustava je puštena, što očekujete?

"Sustav za fiskalizaciju pušten je 27. prosinca u 10 sati i prema današnjim podacima koje sam dobila na server Porezne uprave došlo je otprilike oko milijun i 800.000 računa koji su poslani otprilike od oko 3.000 poduzetnika", rekla je Čavlović Smiljanec.

Bilo je prigovora da se sustav ruši, vi kažete da nije do vas, krivi su operateri, no kako riješiti problem da nam se ne događa kako to kod nas često biva, da oni uvjetno rečeno mali na kraju ispaštaju, a problem nisu stvorili niti su za njega krivi?

"Od dana kada je puštena produkcija, niti jedan takozvani ispad nije bio, odnosno rušenja sustava apsolutno nije bilo. Ta informacija nije točna i mi smo to kao Porezna uprava demantirali. Mi očekujemo da će ustvari najveći promet biti 1. siječnja kada se zvanično uvodi fiskalizacija i kada Zakon stupa na snagu. Upravo za to smo se pripremili i mi u Poreznoj upravi i isto tako i osoblje iz zapisa. Imat ćemo dežurstva 24 sata. Spremni smo na sve i vjerujemo da će sustav koji smo uspostavili izdržati sve ono što ga očekuje. Reći ću samo za primjer da je sustav spreman na način da u jednoj sekundi primi 1.000 računa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je zamišljen sustav nadzora i kontrole, poštuju li se propisi, vara li se država?

"Sustav nadzora i kontrole uspostavljen fiskalizacijom je jedan od načina da se suzbije siva ekonomija, što znači da će, budući da računi dolaze po OIB-u, znači po poreznom obvezniku, služba nadzora i naplate imati uvid u svaki račun kod svakog poreznog obveznika. Direktno u Poreznoj upravi ići će se u nadzor ciljano točno kod onih gdje će se vidjeti da je promet mali ili ako ima sumnje da se računi nisu izdavali", pojašnjava Čavlović Smiljanec.

Koliko je certifikata, odnosno zahtjeva do sada zatraženo?


"Digitalne certifikate inače izdaje FINA i koliko je meni poznato, otprilike je do jučer zatraženo oko 20.000 certifikata. Svi su shvatili ozbiljno. Mislili su da ćemo od ovog projekta fiskalizacije odustati i sve se činilo u zadnji čas. Ali ne zbog Porezne uprave, nego zbog poduzetnika koji su mislili da ćemo mi naprosto od toga odustati".

Znači sve je spremno i problema ne bi trebalo biti?

"Od petog mjeseca ove godine mi radimo sustav fiskalizacije. Prema tome, predvidjeli smo sve mogućnosti i sve ono što se može dogoditi. Kad smo išli na to rješenje, na tome je radio cijeli tim stručnjaka. Spremni smo za to. Nismo u tu priču ušli slučajno", poručuje ravnateljica Porezne uprave.

Od 1. siječnja niži je PDV na dio usluga u ugostiteljstvu, jesmo li spremni za tu promjenu? Primjerice doček Nove godine, u 23:59 imamo jedne račune, u ponoć se očekuje drugačiji obračun, hoće li to biti izvedivo bez problema?

"To nije prvi puta da se stopa PDV-a mijenja s 1. siječnja. To se već događalo i prije, prema tome, nema nikakvih problema da se taj PDV promijeni u njihovom sustav. To je stvar poreznog obveznika koji mora voditi računa o tome da njegova blagajna od 1. siječnja ima sniženu stopu od deset posto za pića koju spadaju u tu stopu", zaključuje Nada Čavlović Smiljanec u razgovoru za Media servis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara