Porezna uprava se pohvalila rezultatima fiskalizacije i najavila: Nastavljamo istim tempom!

Foto: Damjan Tadić/Cropix

POREZNA uprava pohvalila se rezultatima fiskalizacije, koja je započela 8. siječnja ove godine. Kako su objavili na svojim internetskim stranicama, nakon pojačanih nadzora na Jadranu, inspektori Ministarstva financija, Porezne uprave obavili su gotovo 28.000 nadzora, utvrdili više od 3.500 nepravilnosti, izrekli 738 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti i novčanih kazna u iznosu većem od 5 milijuna kuna.

Naglasili su kako nisu zadovoljni nekorektnim ponašanjem i poslovanjem nekih obveznika fiskalizacije, ali da mogu zaključiti da je fiskalizacija bila prijeko potrebna za uvođenje reda u promet gotovinom, suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Najavili su i da će, stoga, s nadzorima nastaviti istim tempom diljem cijele Hrvatske.

"Fiskalizacija je dobre rezultate pokazivala već na početku primjene. Fizičke osobe, uglavnom ugostitelji koji spadaju u 1. fazu fiskalizacije, prijavili su u veljači 2013. isporuke veće za 36,15% više u odnosu na prošlu godinu, dok su male pravne osobe prikazale isporuke veće za 22,53%.

Mjesec ožujak 2013. donio je još bolje rezultate. Prijavljeni promet kod fizičkih osoba uvećan je za 38,05% u odnosu na prošlu godinu. Dok su male pravne osobe prijavile čak 42,17% veći promet.

Trend povećanja prijavljenog prometa nastavio je rasti i u narednim mjesecima, pa su tako u svibnju 2013. godine fizičke osobe prikazale isporuke uvećane za čak 59,17%, dok su male pravne osobe prikazale promet veći za 35,81% nego u istom razdoblju prošle godine.

Slijedom navedenog, temeljem usporedbe PDV obrazaca u prvih 6 mjeseci 2012. i 2013. godine u području djelatnosti i djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te u području djelatnosti trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala, iznos ukupno oporezivih isporuka povećao se za više od 7 milijardi kuna.

Iznos ukupno oporezivih isporuka u svim djelatnostima u prvih š est mjeseci 2013. godine u odnosu na isto razdoblje 2012. godine povećao se za 13.015.328.623 kuna", priopćili su iz Porezne uprave.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara