Porezna uprava u Istri tijekom ljeta mjerama kontrola i pečaćenja naplatila više od deset milijuna kuna

Foto: Damjan Tadić/Cropix

UNATOČ brojnim prosvjedima zbog uvođenja fiskalizacije i "rešetanja" poreznih inspektora diljem Hrvatske, ugostitelji i trgovci u prvih šest mjeseci ove godine prijavili su čak 7 milijardi kuna više prometa koji podliježe plaćanju PDV-a nego u istom razdoblju lani.

U jeku turističke sezone, Porezna uprava je diljem Lijepe naše privremeno zatvorila čak 420 objekta od čega njih 40 u Istri, no kako je istaknula pročelnica Porezne uprave Istarske županije Ingrid Žudih Koroman, od početka godine ta brojka je puno veća.

"Područni ured Pazin Porezne uprave je u razdoblju od siječnja do kolovoza proveo više od 2.800 poreznih nadzora prvenstveno u dijelu nadzora fiskalizacije", rekla je Žudih Koroman.

Kako je istaknula pročelnica, u tom je razdoblju zapečaćeno ukupno 97 poreznih obveznika, odnosno isto toliko poslovnih prostora, dijelom zbog nepoštovanja Zakona o fiskalizaciji, a dijelom zbog neplaćanja poreza i doprinosa u rokovima.

"Među kategorijama poreznih obveznika prednjače ugostitelji kod kojih je bilo 1.482 kontrola. Kroz naplatu poreza i doprinosa smo u srpnju i kolovozu naplatili nešto više od 10 milijuna kuna mjerama kontrola i pečaćenja"

Višak u blagajni te neizdavanje računa najčešći su razlozi kažnjavanja prekršitelja, zaključila je pročelnica Porezne uprave Istarske županije Ingrid Žudih Koroman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara