Porezna uprava uključena u oprost duga građanima

Porezna uprava uključena u oprost duga građanima

Foto: Arhiva

POČINJE otpis dugova socijalno najugroženijim građanima. Vlada je odlučila da se i Porezna uprava uključi u oprost dugova. Također, u proceduru je poslan Zakon o društveno poticanoj stanogradnji koji bi građanima trebao omogućiti prihvatljiviju cijenu nekretnina i njihov najam.

Otpis dugova građanima počinje 2. veljače, a danas se, odlukom Vlade u taj proces uključila i Porezna uprava koja će otpisivati dugove do 25 tisuća kuna evidentiranih na dan 30. rujna prošle godine. Ministar financija Boris Lalovac.
 
"Prema dužnicima koji su sukladno odredbama sporazuma, po kriteriju A, korisnici socijalnih naknada primjenjivat će se mjera za ublažavanje financijskih teškoća, to znači da će se otpisivati dugovi do najviše 25.000 kuna. Također će se za skupinu B, po njihovim kriterijima, porezna uprava ministarstva financija primjenjivati mjere za ublažavanje financijskih teškoća. Također se ovom odlukom formira radna skupina za koordinaciju i nadzor provedbe sporazuma", rekao je ministar financija Boris Lalovac.

U proceduru je poslan i Zakon o POS-u

Mjere oprosta duga trebale bi zahvatiti 60 tisuća građana. Inače Vlada je danas predložila i nacionalni strateški okvir za financijsku pismenost potrošača koja se uvodi u obrazovne procese.

"Utvrdit će se okvirna strategija koja će kroz provedbene aktivnosti doprinijeti izbjegavanju financijskih poteškoća. Znamo da se danas nalazimo u brojnim financijskim poteškoćama, kako pojedinci tako i trgovačka društva. U kojem će se pokušati dizati razina financijske pismenosti, provodit će se kroz formalno, redovito obrazovanje, kroz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u skladu s Agencijom za odgoj i obrazovanje, kroz neformalno obrazovanje i kroz druge kanale komunikacije", kaže Boris Lalovac.

U proceduru je poslan i Zakon o POSu. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je da građani zaslužuju nekretninu do koje mogu doći kupovinom ili najmom. Objasnila je zašto država gradi unatoč velikom broju neprodanih stanova. S njima država ne može ništa, izjavila je i odbacila tvrdnje da se odmaže građevinskom sektoru. Pojasnila je da se s bankama pregovaralo pola godine.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"I banke su nam htjeli dati te stanove po nekim drugim uvjetima koji nama ne odgovaraju. Država gradi stanove iz razloga da omogući da građanima da dođu do svojih nekretnina po povoljnim i kontroliranim uvjetima. To je ono što država daje, daje kontrolirane uvjete", rekla je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Nagodba s AZM-om

Vlada je na sjednici prihvatila mišljenje i odobrila prijedlog DORH-a za sklapanje nagodbe između države i Autoceste Zagreb - Macelj. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je da se radi o slučaju iz 2008. godine kada je Porezna uprava ovršila Autoceste Zagreb - Macelj suprotno koncesijskom ugovoru.
 
"Kako se to popularno kaže u ovo vrijeme, ovo je još jedan kostur iz ormara", rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš-Dončić.

Prihvaćen je i zaključak Povjerenstva za željeznicu za osiguravanje sredstava za projekt održivog razvoja željezničkog sektora, a kako bi Ministarstvo financija moglo uputiti Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj zahtjev za financiranje zajmovima za sva tri društva: HŽ Cargo, HŽ Putnički i HŽ Infrastrukturu.
 
"Po principu one time, last time. Jednom i nikada više, omogućujemo operaterima, dakle Cargu i putničkom da se zaduže po povoljnim uvjetima", rekao je ministar prometa Siniša Hajdaš-Dončić.

Jamstva za tri nova broda

Na taj bi se način refinancirali lošiji krediti, naglasio je Hajdaš Dončić dodavši kako se time omogućuje da društva zadovoljavaju razinu usluge i manje opterećuju proračun. Pola od milijardu kuna ide na refinanciranje kredita, a preostalih pola za daljnje otpremnine. Vlada je dala i državna jamstva HBOR-u za izdavanje bankarske garancije za avansne uplate za tri nova broda koji se grade u Uljaniku u iznosu od 55 milijuna eura.
 
"Evo to je doprinos kontinuirane Vlade, našem najjačem i najpredanijem brodograditelju," rekao je premijer Zoran Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara